Indikaattorit

Valoa tunnelissa – teollisuuden tilaukset kasvoivat

suhdannekäänneSuomen teollisuustuotanto on edelleen laskussa ja konkurssien määrä kasvaa. Synkyyden keskellä on kuitenkin pieni valon pilkahdus teollisuuden uusien tilausten kehityksessä.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden uudet tilaukset ovat kuluvan vuoden tammi-toukokuun jokaisena kuukautena olleet selvästi edellisvuoden vastaavia kuukausia alhaisemmat. Kesäkuussa uusien tilausten määrä kuitenkin – ehkä hieman yllättäen – ylitti viime vuoden kesäkuun uusien tilausten määrän hieman yli kahdella prosentilla.

Päätoimialoista eniten tilaukset kasvoivat metalliteollisuudessa, 5,3 prosenttia. Tilaukset vähenivät puolestaan paperin, paperi- ja kartonkituotteiden toimialalla 1,8 prosenttia, kemianteollisuuden toimialalla 4,3 prosenttia ja tekstiiliteollisuuden toimialalla 14,1 prosenttia verrattuna vuoden 2012 kesäkuuhun.

Suomen makrotalouden yleisen synkkyyden keskellä kesäkuun tilausten kasvu on harvoja valon pilkahduksia. Tilastoa tulkittaessa on kuitenkin muistettava, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä.

Lähde: Tilastokeskus.

Lähde: Tilastokeskus.

Tilauskannan kehitys antaa orastavaa toivoa suhdannekäänteestä. Nykytilannetta kuvaava teollisuuden tuotannon muutos on edelleen karua kertomaa.

Koko teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli nimittäin Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2013 kesäkuussa 5,7 prosenttia pienempi kuin vuoden 2012 kesäkuussa. Vuoden alkupuoliskolla työpäiväkorjattu teollisuustuotanto väheni 5,2 prosenttia vuoden takaisesta.

Teollisuustuotanto väheni kesäkuussa useilla päätoimialoilla edellisvuodesta – eniten sähkö-, kaasu-, lämpö- ja jäähdytysliiketoiminnassa (10,7 prosenttia) sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa (9,7 prosenttia.

Synkät ajat näkyvät myös konkurssitilastoissa. Tilastokeskuksen mukaan tammi-kesäkuussa 2013 pantiin vireille 1 628 konkurssia, mikä on 3,6 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Konkurssien määrä (tammi-kesäkuun ajanjaksolla) on noussut vuodesta 2008 lähtien kaikkina muina vuosina paitsi vuonna 2012.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös