ETF-analyysit

Onko nyt korkosijoitusten aika?

sijoitustuotteiden vertailuKorkosijoitusten tuotot ovat laskeneet ja osakemarkkinat jatkavat nousuaan. Kannattaako nyt siis edelleen lisätä osakesijoitusten painoa sijoitussalkusta? Päinvastoin, nyt on syytä vähentää osakesijoitusten osuutta ja lisätä korkosijoituksia. Näin ajattelee ETF-rahastoyhtiö Vanguardin sijoitusstrategi.

Osakekurssit ovat nousseet länsimarkkinoilla rajusti viimeisen vuoden aikana. Suomessakin esimerkiksi painorajoitettu OMXCAP-osakeindeksi on noussut vuodessa yli 17 prosenttia. Yhdysvalloissa osakkeiden kurssinousu on ollut vieläkin rajumpaa.

Kurssinousun taustalla on useita tekijöitä, joista yksi merkittävä on korkosijoitusten tuottojen painuminen alhaalle. Korkorahastojen alhaiset tuotot ovat saaneet sijoittajat siirtämään varojaan korkopapereista osakkeisiin. Myös pelot USA:n keskuspankin Fed:in velkakirjojen osto-ohjelman vähentämisestä ovat saaneet sijoittajat varuilleen. Osto-ohjelman hiipuminen vähentäisi USA:n valtionlainojen kysyntää ja laskisi niiden markkina-arvoja.

Siitä huolimatta korkosijoituksiin kannattaa nyt sijoittaa.

Näin ainakin ajattelee maailman suurimman ETF-rahastoja tarjoavan Vanguardin sijoitusstrategi Fran Kinniry. Kinniry ei hyväksy sitä varsin laajasti hyväksyttyä ajatusta, että nyt on parempi sijoittaa osakkeisiin ja osakerahastoihin korkosijoitusten sijaan.

Kinniry perustelee Vanguardin blogissaan näkemystään kolmella seikalla.

1. Ensinnäkin lyhyen ajan sijoituskohteiden markkina-arvojen muutokset eivät saa sekoittaa sijoittajan pitkän aikavälin sijoitusstrategiaa. Hätäiset päätökset tuovat harvoin palkintoa. Sijoitussalkusta ei siis kannata kohdentaa ylipainoa osakkeisiin vain siksi, että osakemarkkinat ovat nyt nousutrendissä.

2. Nyt on hyvä aika osake-korkosalkun allokaation tasapainottamiselle. Jos sijoittajalla on ollut salkussaan vuosi sitten 60 prosenttia osakkeita ja 40 prosenttia korkosijoituksia, on suhdeluku nyt osakkeiden kurssirallin myötä muuttunut siten, että osakkeiden paino on selvästi yli 60 prosenttia (riippuu tietenkin siitä mille osakemarkkinoille varoja on sijoitettu). Tasapainottaminen tarkoittaisi sitä, että osakkeiden paino sijoitussalkusta palautetaan 60 prosenttiin.

3. Osakkeiden kurssinousu on ollut – eteenkin Yhdysvalloissa – huomattavan raju. Eikä mennyt tuotto ole tae tulevasta.  Kinniry luettelee muutamia tilastofaktoja:

  • USA:n S&P –osakeindeksi on noussut peräti 175 prosenttia finanssikriisin alun jälkeen.
  • S&P-indeksin P/E-arvostuskerroin on yli 17, mikä on noin 10 prosenttia yli historiallisen keskiarvon 15,9.
  • Nykyinen osakemarkkinoiden nousumarkkina on USA:n historian neljänneksi kovin
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös