Asunnot ja kiinteistöt

Pörssiin ensimmäinen asuntosijoitusrahasto

Asuntojen hinnatHelsingin pörssi on saamassa ensimmäisen asuntosijoitusrahaston, eli REIT:n, kun Orava Asuntorahasto listautuu pörssiin.

Vuokra-asuntoihin sijoittava Orava Asuntorahasto on hakeutumassa pörssilistalle, kertoo Taloussanomat. Listautumisen ehdoista ei ole vielä tietoa.

Orava on listautuessaan Helsingin pörssin ensimmäinen osakeyhtiömuotoinen asuntosijoitusrahasto eli REIT.

REIT on lyhenne sanoista Real Estate Investment Trust. Ne ovat verovapaita, pääsääntöisesti vuokra-asuntoihin sijoittavia sijoitusyhtiöitä. Ne eivät maksa tuotoista veroja vaan sijoittaja maksaa verot REIT:n maksamista osingoista. REIT:n tuloista 80 prosenttia pitää muodostua vuokratuotoista.

Sijoittajalle REIT on nykylainsäädännön mukaan siis verotuksellisesti yhtä edullista kuin suora asuntosijoittaminenkin. Etuna suoraan asuntosijoittamiseen on hajauttamisen helppous ja sijoituksen likviditeetti. REIT tarjoaa helpon asuntosijoitusten hajautusmahdollisuuden sekä likvidin asuntosijoitusmuodon. Toisaalta asuntosijoitusrahaston ylläpidosta syntyy hallinnointikuluja.

Orava Asuntorahasto perustettiin vuoden 2010 lopussa. Samana vuonna osakeyhtiömuotoiset asuntorahastot mahdollistava veronhuojennuslaki tuli voimaan.

Orava Asuntorahasto sijoittaa suomalaisiin vuokra-asuntoihin. Yhtiö pyrkii hyödyntämään asuntomarkkinoilla suursijoittajille usein saavutettavissa olevaa tukkualennusta hankkimalla salkkuunsa pääsääntöisesti kokonaisia kohteita ostamalla tai rakennuttamalla.

Oravalla oli kesäkuun lopussa 2013 vajaat 500 asuinhuoneistoa. Vuosi sitten kesäkuussa asuntoja oli vajaat 280, eli kasvu on ollut kovaa. Huoneistot sijaitsivat kuudessatoista eri asunto-osakeyhtiössä, joissa neljässä yhtiön omistusosuus on 100 %.

Asuntojen käyttöaste oli 95,5 prosenttia, kun se vuosi sitten oli vielä 97,2 prosenttia. Yhtiön liikevaihto oli kesäkuun lopussa vajaat 2 miljoonaa euroa.

Yhtiö tavoittelee osakkeelle 10 prosentin vuotuista kokonaistuottoa. Orava pyrkii jakamaan 7–10 prosentin vuotuista osinkotuottoa, ja osinkoa jaetaan neljännesvuosittain. Veronhuojennuslain mukaan Oravan tulee jakaa vähintään 90 prosenttia voitostaan osinkoina, pois lukien realisoitumattomat arvonmuutokset.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Avatar

    Jorma

    27.9.2013 at 12:54

    Kauppalehden osakepalstalla on paljon pohdintaa orava yhtiöstä. Hyvin monet sijoittajat näkevät toiminnassa riskejä ja en itsekkään usko että seuraavana viitenä vuotena pystyttäisiin maksamaan vähintään 7% tuottoa sijoittajille. Ongelmana on liian vanhat kerrostalot, joihin on tulossa kalliita remontteja, jotka pitää myös rahoittaa jotenkin.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös