Asunnot ja kiinteistöt

VM: Kotitalouksien velkaantuminen lisännyt asuntojen hintakuplan riskiä

asuntomarkkinatKotitalouksien raju velkaantuminen luo asuntomarkkinoille riskin hintakuplasta, arvioi Valtionvarainministeriö tuoreessa taloudellisessa katsauksessaan.

Velan kasvu kotitalouksissa on kasvanut nopeasti koko 2000-luvun, mikä on lisännyt huolia yhä suuremman velkataakan mukanaan tuomista riskeistä. Valtionvarainministeriön mukaan velkaantuminen on ollut ennustettua kovempaa.

Syy velkaantumiseen on asuntoluottojen kasvussa.  Reaalisesti asuntoluottojen määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut peräti 130 prosenttia. Muiden luottojen määrä ei ole kasvanut juuri lainkaan. Asuntoluottojen kasvua on osaltaan vauhdittanut laina-aikojen piteneminen.

Asuntovelan määrään vaikuttaa muun muassa lasten lukumäärä. Valtionvarainministeriön mukaan lapsettomilla asuntovelallisilla talouksilla velkaa oli 72 990 euroa vuonna 2012 kun esimerkiksi kolmilapsisilla perheillä asuntovelan määrä nousi 126 410 euroon.

Asuntoluottojen kasvu on Valtionvarainministeriön mielestä selkeä riski asuntomarkkinoiden vakaalle kehitykselle.

Vaikka Suomen asuntojen hinnat suhteutettuna ansiotuloihin ovat lähellä historiallista keskiarvoa, on asuntojen hintojen ja vuokrien välinen suhde kasvanut. “Tämän indikaattorin mukaan asuntojen
hintoihin kohdistuu enemmän paineita alas- kuin ylöspäin”, VM toteaa raportissaan.

Lisäksi Euroopan kriisimaiden kokemukset osoittavat, että yksityisen sektorin liiallinen velkaantuminen voi myötävaikuttaa asuntojen hintakuplan kehittymiseen, raportissa todetaan.

Katso koko taloudellinen katsaus tästä.

Kommentoi
Ylös
>