Osakeanalyysit

Nokian rakennejärjestelyjen aika saattaa jatkua

rakennejärjestelytNokian luopuminen matkapuhelinliiketoiminnasta ei tarkoita, etteikö merkittäviä muutoksia saattaisi olla tulossa lisää.

Nokiassa on matkapuhelinliiketoiminnan myynnin jälkeen kolme liiketoiminta-aluetta: verkkoinfrastuktuuriin ja palveluihin keskittynyt NSN, kartta- ja paikkatietopalveluihin keskittynyt HERE ja teknologiakehitykseen ja -lisensointiin keskittynyt Advanced Technologies.

Matkapuhelinliiketoiminnan myynnin jälkeen Nokia saattaa tehdä vielä lisää isoja liikkuja, arvioi Seligsonin salkunhoitaja Anders Olderburg arvioi blogissaan.

Olderburg pitää Nokian jäljelle jäänyttä konsernirakennetta keinotekoisena. “Nykyinen ”konserni” on fiktiivinen, kun jäljelle sattuivat jäämään kaksi palaa. NSN:llä ja Herellä ei nähdäkseni ole toistensa kanssa mitään tekemistä”, Olderburg arvioi.

Jos Olderburg on oikeassa, on lisää rakennejärjestelyjä mahdollisesti tulossa. Keinotekoinen konsernirakenne on murrettava.

Vaihtoehtoja on Olderburgin mukaan kaksi. Yhtiön on joko järjesteltävä liiketoiminnot siten että nykyinen konsernijohto käy tarpeettomaksi, tai sitten toimintaa on laajennettavaa

Ensimmäinen vaihtoehto tarkoittaisi sitä että liiketoiminnat myydään tai listataan HERE erillisenä pörssiin. Toinen vaihtoehto tarkoittaisi kolmannen liiketoiminnan hankkimista.

“Nokian väliaikainen konsernijohtohan kertoi pohtivansa uutta strategiaa siihen mennessä, kun Microsoft-kauppa saadaan ensi vuoden alussa päätökseen. Olettaisin, että pähkäily liittyy juuri siihen, onko fiksumpaa jakaa rahat omistajille ja luopua konsernijohdosta, vai keksiä joku laajempi syy yhtiön olemassaoloon ja ostaa uuden kolmannen tukijalan”, Olderburg kirjoittaa.

Yksi Nokian ympärillä vellova kysymys kuuluu, mitä yhtiö tekee patenttisalkullaan? Nokialla on edelleen arvokas patenttisalkku, joka saattaa nousta tärkeään rooliin yhtiön uudessa suunnassa. Nokia omistaa arviolta yli 10 000 matkapuhelinteknologiaan liittyvää patenttia.

Nokia tekee rahaa jatkossakin patenttien lisensoinnilla, sillä Microsoftille ei patentteja myyty, vaan vain niiden käyttöoikeuksia.

Nokia-analyytikko Richard Windsor arvioi kuitenkin että Nokia tulee myymään patenttisalkkunsa. Blogissaan Windsor ennustaa, että seuraavien 12-18 kuukauden aikana Nokia myy sekä patenttisalkkunsa että HERE:n. Jäljelle jäisi siis vain verkkoyhtiö NSN – ja iso kassa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös