Indikaattorit

Teollisuuden liikevaihto laskee lähes kaikilla toimialoilla

päästökauppa, päästöoikeudetTilastokeskuksen mukaan teollisuuden liikevaihto supistui lähes kaikilla teollisuuden alatoimialoilla vuoden toisella neljänneksellä edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta.

Tilastokeskuksen mukaan nopeinta pudotus oli sähkö– ja elektroniikkateollisuudessa (–15,8 %), metalliteollisuudessa (–8,8 %) sekä tekstiili-, vaatetus- ja nahkateollisuudessa (–4,9 %). Liikevaihto kasvoi elintarviketeollisuudessa (1,4 %) ja metsäteollisuudessa (1,1 %).

Muiden teollisten toimialojen pääluokista kaivostoiminta ja louhinta supistui vuoden toisella neljänneksellä 19,9 prosenttia vuodentakaisesta. Sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuolto toimialan liikevaihto puolestaan kasvoi 4,0 prosenttia ja vesi- ja jätehuolto ja muu ympäristön puhtaanapito 0,2 prosenttia vuotta aiemmasta.

Koko teollisuuden liikevaihto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden toisella neljänneksellä 4,8 prosenttia pienempi kuin vastaavalla neljänneksellä vuotta aiemmin. Ehkä hieman yllättäen kotimarkkinoilla tilanne on pahentunut nyt nopeammin kuin vientisektorilla. Kotimaan myynti nimittäin supistui 8,0 prosenttia ja vientiliikevaihto 1,9 prosenttia vuodentakaisesta.

Kotimarkkinoiden ahdinko heijastuu pörssiyhtiöistä esimerkiksi Stockmannin ja Keskon liiketoimintaan. Keskon myynti ilman arvonlisäveroa putosi elokuussa 6,5 prosenttia 825 miljoonaan euroon. Suurimman romahduksen koki käyttötavarakauppa, jota rasittivat muun muassa Mustan Pörssin verkostomuutokset.

Kommentoi
Ylös
>