Makrotalous

Ekonomistit pelkäävät velkakattokiistan johtavan taantumaan

taantumaCNNMoney-lehden haastattelemat ekonomistit maalailevat pahoja ongelmia USA:n talouskehitykselle, mikäli maan poliitikot eivät pääse yhteisymmärrykseen velkakaton nostosta.

Yhdysvaltojen on päästävä yhteisymmärrykseen velkakaton nostosta lokakuun 17 päivään mennessä. Jos velkakattoa ei nosteta, joutuu liittovaltio lykkäämään menojaan.

Mutta menojen lykkääminen on pieni riesa verrattuna niihin kauhukuviin mitä ekonomistit maalailevat.

CNNMoney-lehden haastattelemat 22 ekonomistia arvioivat, että taantuma tulee vääjäämättömästi mikäli Yhdysvaltojen kongressi ei pääse sopuun velkakaton nostosta. Nekin ekonomisteista jotka eivät povaa taantumaa, pitävät tilannetta vaarallisena.

Ekonomistit ovat yksimielisiä siitä, että velkakattoon liittyy paljon suurempia riskejä kuin nyt aloitettuihin liittovaltion toimintojen sulkemisiin.

Jos velkakaatoa ei nosteta, saavat ekonomistit murehtia useista uusista ongelmista. Näitä ovat finanssimarkkinoiden häiriöt, dollariin liittyvän epävarmuuden kasvu ja erittäin rajut liittovaltion menoleikkaukset.

Katastrofiskenaarion todennäköisyyttä kasvattaa liittovaltion poliittisen järjestelmän päätöksenteon halvaantuminen. Aktia Pankin ekonomisti Timo Tyrväinen arvioi pankin taloudellisessa katsauksessa, että poliittisissa voimasuhteissa maltillisten poliitikkojen osuus on pienentynyt ja ääriaineksien lisääntynyt.

“Päätöksenteon suuri ongelma on se, että poliittinen keskusta on kaventunut trendinomaisesti jo 30 vuoden ajan. Liberaalit republikaanit ja konservatiiviset demokraatit ovat olleet se maltillinen voima, jonka kautta poliittisiin kompromisseihin on vuosikymmenten ajan päästy”, Tyrväinen toteaa.

Lisäksi kantona kaskessa ovat republikaanien joukossa olevat hurmoshenkiset teaparty-liikkeen edustajat, jotka eivät luota Obamaan, mutta eivät myöskään oman republikaaniryhmänsä johtoon, Tyrväinen lisää.

Kommentoi
Ylös
>