Makrotalous

Ekonomistit pelkäävät velkakattokiistan johtavan taantumaan

taantumaCNNMoney-lehden haastattelemat ekonomistit maalailevat pahoja ongelmia USA:n talouskehitykselle, mikäli maan poliitikot eivät pääse yhteisymmärrykseen velkakaton nostosta.

Yhdysvaltojen on päästävä yhteisymmärrykseen velkakaton nostosta lokakuun 17 päivään mennessä. Jos velkakattoa ei nosteta, joutuu liittovaltio lykkäämään menojaan.

Mutta menojen lykkääminen on pieni riesa verrattuna niihin kauhukuviin mitä ekonomistit maalailevat.

CNNMoney-lehden haastattelemat 22 ekonomistia arvioivat, että taantuma tulee vääjäämättömästi mikäli Yhdysvaltojen kongressi ei pääse sopuun velkakaton nostosta. Nekin ekonomisteista jotka eivät povaa taantumaa, pitävät tilannetta vaarallisena.

Ekonomistit ovat yksimielisiä siitä, että velkakattoon liittyy paljon suurempia riskejä kuin nyt aloitettuihin liittovaltion toimintojen sulkemisiin.

Jos velkakaatoa ei nosteta, saavat ekonomistit murehtia useista uusista ongelmista. Näitä ovat finanssimarkkinoiden häiriöt, dollariin liittyvän epävarmuuden kasvu ja erittäin rajut liittovaltion menoleikkaukset.

Katastrofiskenaarion todennäköisyyttä kasvattaa liittovaltion poliittisen järjestelmän päätöksenteon halvaantuminen. Aktia Pankin ekonomisti Timo Tyrväinen arvioi pankin taloudellisessa katsauksessa, että poliittisissa voimasuhteissa maltillisten poliitikkojen osuus on pienentynyt ja ääriaineksien lisääntynyt.

“Päätöksenteon suuri ongelma on se, että poliittinen keskusta on kaventunut trendinomaisesti jo 30 vuoden ajan. Liberaalit republikaanit ja konservatiiviset demokraatit ovat olleet se maltillinen voima, jonka kautta poliittisiin kompromisseihin on vuosikymmenten ajan päästy”, Tyrväinen toteaa.

Lisäksi kantona kaskessa ovat republikaanien joukossa olevat hurmoshenkiset teaparty-liikkeen edustajat, jotka eivät luota Obamaan, mutta eivät myöskään oman republikaaniryhmänsä johtoon, Tyrväinen lisää.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös