Makrotalous

PTT ennustaa: Metsäteollisuuden kannattavuus kohenee

saha paperi tukki puuAuringonlaskun toimialoiksi leimatuissa paperi- että sahateollisuudessa kuluva ja ensi vuosi näyttävät aiempaa valoisammilta, arvioi Pellervon taloustutkimus. Rakennemuutokset ja paperikoneiden sulkemiset ovat silti mahdollisia Suomessa ja muulla Euroopassa.

Kannattavuuden kohentuminen ei kuitenkaan tule lisäämään volyymeja Suomessa, vaan paperin tuotanto vähenee Suomessa tänä vuonna 3-4 prosenttia viime vuodesta, arvioi PTT tiedotteessaan. Talouskasvusta huolimatta tuotanto vähenee edelleen myös ensi vuonna. Kartongin vienti kuitenkin kasvaa kuluvana vuonna 7 prosenttia viime vuodesta.

Myös sahateollisuudessa näkymät ovat parantuneet. Suomen sahatavaran tuotanto nousee PTT:N ennusteen mukaan neljä prosenttia kuluvana vuonna. Vienti lisääntyy hieman alle kymmenen prosenttia, erityisesti Aasian kysynnän kasvun siivittämänä. Myös Euroopan markkinoilla nähdään virkoamisen merkkejä

Suomalaiset sahat ovatkin onnistuneet lisäämään markkinaosuuttaan monilla päävientimarkkinoilla. “Suhteellista vientikilpailukykyä on nostanut euron heikentyminen Ruotsin kruunuun nähden sekä tasainen puun saatavuus”,PTT toteaa tiedotteessaan.

“Kokonaisuutena haasteellisena jatkuva markkinatilanne ei mahdollista suurta hinnankorotusta sahatavaran hintaan ensi vuonnakaan”.

Paperin keskimääräinen vientihinta laskee aiemmista vuosista poiketen tänä vuonna. PTT arvioi hintojen nousevan jälleen ensi vuonna, mutta se edellyttää kustannusten karsimista ja tarjonnan vähentämistä Euroopassa. Paperikoneiden sulkemiset ovat mahdollisia Suomessakin.

Kommentoi
Ylös
>