Markkinakommentit

Vaivaako sijoittajia liiallinen itsetyytyväisyys?

Kuva: Martin Taylor

Kuva: Martin Taylor

Sijoitusmarkkinat ovat ihmeellisessä tilassa. Sekä positiiviset että negatiiviset uutiset nostavat osakekursseja jenkkimarkkinoilla.

Osakekurssit nousivat sen jälkeen kun kongressi pääsi sopuun USA:n velkakaton nostosta. Sijoittajia ei tunnu huolestuttavan se tosiasia että velkakattokiista tulee palaamaan uutisotsikoihin vain muutaman kuukauden kuluttua. Mitään rakenteellista ratkaisua ei päätökseen liittynyt.

Vieläkin erikoisempaa on, että jopa negatiivisillakin uutisilla saattaa olla nyt osakekursseja kohottava vaikutus. Miten tämä on mahdollista?

Jos markkinoilla tapahtuu jotain negatiivista, kuten esimerkiksi uusimman USA:n heikko työttömyystilaston julkaisu, osakekurssit nousevat silti. Sijoittajien logiikka näyttää toimivan nyt siten, että negatiiviset reaalitalouden uutiset tarkoittavat jatkoa keskuspankki Fedin liittovaltion valtionlainojen 85 miljardin dollarin kuukausittaiselle osto-ohjelmalle.

Negatiiviset reaalitalouden uutiset siis ylläpitävät odotusta siitä, että keskuspankki jatkaa elvyttävää rahapolitiikkaa, mikä ylläpitää alhaista korkotasoa.

Osakekurssit saattavat jatkaa vielä nousuaan, mutta nyt alkaa näyttää siltä että sijoittajat alkavat olla hieman liian itsetyytyväisiä.

Näin ajattelee ainakin CNNMoney-lehden kolumnisti Paul R. Monica.

“Kaikki huolet hallinnon sulkemisesta ja mahdollisesta USA:n maksukyvyttömyydestä ovat hävinneet kuin Epäillyt-elokuvan Keyser Soze”, Monica kirjoittaa. Taloudesta ei tarvitse välittää niin kauan kuin keskuspankki pumppaa talouteen rahapolitiikan elvytystä.

Esimerkiksi CNNMoney-lehden pelko ja ahneus –indeksi näyttää, että sijoittajien luottamus markkinoihin on palannut. Indeksi kuvaa VIX-pelkoindeksin ja kuuden muun markkinatunnelmia kuvaavan indeksin yhteisvaikutusta. Vielä viikko sitten indeksi osoitti äärimmäistä pelkoa. Nyt indeksi on jo ahneuden lukemissa.

Monican mielestä tuo luottamuksen nopea palaaminen on huolestuttavaa. “Ei ole koskaan hyvä merkki jos sijoittajat unohtavat väistämättömän”, Monica alleviivaa.

Kommentoi
Ylös
>