Talouden trendit

Ensimmäinen suomenkielinen osakepohjainen joukkorahoituspalvelu Suomeen

kanssasijoittaminen yhteistyöSuomessa on aloittanut ensimmäinen suomenkielinen osakepohjainen joukkorahoitukseen perustuva palvelu FundedByMe.

Asiasta kertoi Tekniikka ja Talous. Joukkorahoituksessa henkilöt tai organisaatiot hakevat rahoitusta keskenään verkostoituneiden ihmisten avulla. Rahoitusmuodon avulla on maailmalla rahoitettu esimerkiksi startup-yritysten toimintaa.

Yleensä verkostoituminen tapahtuu internetin avulla. Joukkorahoituksessa pienistä puroista syntyy iso joki. Siinä yksittäinen sijoittaja voi sijoittaa pienelläkin panoksella. Rahoittajia on kuitenkin paljon, jota kautta saadaan riittävästi sijoituspääomia kassaan.

FundedByMe on tällä hetkellä Euroopan nopeimmin kasvava joukkorahoituspalvelu, kertoo Tekniikka ja Talous.

FundedByMe tarjoaa ensimmäisenä suomenkielisen osakepohjaiseen rahoitukseen perustuvan joukkorahoitusalustan.

Yritys perustettiin Ruotsissa keväällä 2011. Yrityksellä on nyt toimistot lisäksi Suomessa, Tanskassa, Norjassa, Espanjassa Saksassa ja Italiassa.

FundedByMen tarjoaa kahta vaihtoehtoista tapaa rahoittaa start-up –yrityksiä.  Yrityksiä voi rahoittaa sekä osakepohjaisesti että ennakkomyynnin kautta.

Osakepohjaisessa sijoituksessa joukkorahoittajasta tulee yrityksen pienosakkaita. Kyseessä on niin sanottu pääomistusperusteinen joukkorahoituksen malli (equity based crowdfunding), jossa sijoittaja tekee mikro-investoinnin yksityiseen yritykseen.

Ennakkomyyntiin perustuvassa rahoituksessa puolestaan FundedBymen kerää pääomat kiinnostuneilta asiakkailta, jotka sitoutuvat ostamaan yrityksen tuotteen, jos se saadaan markkinoille. Tätä kutsutaan joukkotuottamiseksi (crowd co-production).

Maailman suurin joukkorahoitusalusta on vuonna 2009 perustettu Kickstarter. Kickstarter on kerännyt tähän mennessä jo yli 350 miljoonaa dollaria sijoitukset. Palvelun kautta on kerätty miljoonia dollareita muun muassa tietokonepelien ja elokuvien tuotantoon.

Kommentoi
Ylös
>