Markkinakommentit

Mandatum Life: Osakkeet taktiseen alipainoon

tulosvaroitus määritelmäOsakekurssit ovat Helsingin pörssissä nousseet liian nopeasti verrattuja yritysten tuloskehitykseen ja koko talouden kehitykseen, toteaa Mandatum Life. Finanssiyhtiö löytää kuitenkin yhden selkeästi edullisen ostokohteen Helsingin pörssistä.

Suomen osakemarkkinat ovat kehittyneet erittäin hyvin varsinkin juhannuksen jälkeen.

”Odotukset olivat korkealla osakkeiden suhteen matalan korkotason takia, joka sai sijoittajat etsimään tuottoa riskillisempien omaisuuslajien parista”, kertoo Mandatum Lifen salkunhoitaja Ted Roberts sijoittajakirjeessään.

Kurssirallista huolimatta Suomen osakemarkkinoilla on tullut kosolti tulosvaroituksia. Outotec, Metso, Nokian Renkaat, Atria, Cramo, Finnair ja Cargotec antoivat tulosvaroitukset lokakuussa, Mandatum Life toteaa markkinakatsauksessaan.

Erityisesti liikevaihdot ovat olleet odotuksia heikompia. Mandatum Lifen mukaan peräti 85 prosenttia kolmannen neljänneksen tulosraporttien julkistaneista yrityksistä on kertonut ennusteita heikompia liikevaihtolukuja.

Kurssinousun ja heikon tuloskehityksen johdosta kotimaisten pörssiyhtiöiden arvostustasot ovat nousseet huomattavasti.

”Osakeralli on tarkoittanut osakkeiden arvostustasojen nousua, vaikka yritysten tulosennusteita on laskettu nyt jo yli 2,5 vuotta peräkkäin”, toteaa Roberts. Varsinkin laatuyhtiöiden arvostustasot ovat jo Robertsin mukaan ”päätähuimaavilla tasoilla”.

Koska siis osakkeiden kurssikehitys on noussut yritysten tuloskehitystä nopeammin, Mandatum Life näkee nyt syytä väliaikaisesti vähentää osakkeiden painoa.

”Kokonaisuudessaan vaikuttaa siltä, että varsinkin osakemarkkinat ovat nousseet hieman liian nopeasti suhteessa alla olevaan talous- ja tuloskehitykseen, joten otamme suosituksessamme nyt osakepainoa salkuissamme taktisluonteisesti hieman pienemmäksi”, Mandatum Life toteaa.

Mutta löytyy Suomen osakemarkkinoilta vielä ostokohteita aliarvostetuista osakkeista.

”Otetaan esimerkiksi Metso, jonka hyvä huoltoliiketoiminta unohdetaan varsin usein. Metson huoltoliiketoiminta on lukujen valossa vähintään yhtä hyvä kuin kilpailijoiden, joihin verrattuna yhtiö on myös todella edullinen”, Roberts sanoo.

Kommentoi
Ylös
>