Markkinakommentit

BlackRock: Sijoittaja ei aina hyödy talouskasvusta

osakemarkkinatNopeasti elpyvä talouskehitys ei automaattisesti takaa jatkoaikaa osakemarkkinoiden lihaville vuosille, toteaa BlackRockin päästrategi Russ Koesterich.

Makrotalouden kehityksestä on viime aikoina tullut kosolti positiivisia merkkejä. Erityisesti Yhdysvallat on selvästi elpymässä pitkästä taantumasta.

Koesterichin mukaan kaksi tärkeää mittaria, ISM teolisuuskysely ja uusien tilausten kasvu ovat kehittyneet oikeaan suuntaan. ISM kysely osoitti korkeampaa pistelukua kuin kertaakaan kahteen ja puoleen vuoteen. Uusia tilauksia kertyi enemmän kuin kertaakaan sitten huhtikuun 2010.

Vahvistuva talous on sijoittajan kannalta tällä hetkellä kuitenkin kaksiteräinen miekka, Koesterich varoittaa.

Vahvistuva jenkkitalous johtanee nimittäin korkotason nousuun. Lisäksi osakkeiden arvostustasot ovat olleet jo pitkään nousussa. Yksistään vuonna 2013 osakemarkkinoiden arvostustaso nousi 20 prosenttia, mikä on suurin muutos sitten vuoden 1998.

Koesterichin mukaan historia on osoittanut, että osakemarkkinoiden tuotot ovat jääneet vaatimattomiksi niinä aikoina jolloin sekä arvosstustaso ja korkotaso ovat olleet nousussa. Ajanjaksolla 1954 – 2013 S&P-osakeindeksin tuotto on jäänyt vain 2-3 prosenttiin niinä vuosina jolloin arvosstustaso ja korkotaso ovat nousseet.

Onko osakesijoittajilla siis edessään vaikeita aikoja?

Tilanne ei Koesterichin mukaan ole kuitenkaan ihan toivoton. Vaikka korkotaso onkin nousussa, on lähtötaso silti historiallisesti tarkasteltuna alhainen. Kolmen prosentin korkotaso on edelleen selvästi alhaisempi kuin USA:n 10 vuoden valtionlainan keskimääräinen korkotuotto 20 vuoden ajalta, eli 4,5 prosenttia.

Alhaisen korkotason vuoksi osakkeilla on yhä nousuvaraan vuonna 2014, Koesterich toteaa. Sijoitusstrategi kehoittaa kuitenkin etsimään osakkeita suuryhtiöistä, teknologia- ja energiasektoreilta sekä USA.:n ulkopuolelta. Niissä arvostustasot ovat vielä kohtuullisia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös