Markkinakommentit

Kasvavaa epävarmuutta maailman osakemarkkinoilla

Tuloskausi on alkanut maailman osakemarkkinoilla hermostuneissa tunnelmissa. Kaikki keskeiset osakemarkkinat olivat viime viikolla selvässä laskussa. Mistä riskinottohalukkuuden heikentyminen johtuu?

Kurssilaskut eivät selity ainakaan USA:n tulosjulkistuksilla, sillä lähes lähes 70 % kaikista tuloksensa jo julkistaneista yhtiöistä on ylittänyt analyytikoiden markkinaodotukset, kertoo Nordea markkinakommenteissaan. Luku on suurin piirtein yhtä suuri osuus kuin muutamilla edellisillä tuloskausilla.

Markkinareaktioiden taustalla ovat Kiinan ja muiden kehittyvien markkinoiden kasvava epävarmuus.

Kiinan julkistetut bruttokansantuotteen kasvuluvut osoittavat, ettei maa pysty enää ylläpitämään kaksinumeroista talouskasvua. Erityisesti teollisuuden luottamusta kuvaava ostopäällikköindeksi oli markkinoille ikävä yllätys. Luottamusindeksi tipahti alle 50 pisteen, mikä kielii maailman toiseksi suurimman talouden kasvumoottorin yskimisestä.

Erityisesti huolenaiheeksi ovat Kiinassa nousemassa Nordean mukaan finanssikriisin jälkeen velkarahalla tehdyt investoinnit, joista moni on osoittautumassa virheeksi ja johtamassa nyt luottotappioihin.

Myös lainamarkkinat käyvät Kiinassa nyt ylikierroksilla. ”Kiinan lainakannan kasvu oli vielä vuosi sitten yli 20 %, ja tavoitteena on, että se painuu nimellisen talouskasvun tasolle eli reiluun 10 %:iin”, Nordea toteaa.

Myös muut kehittyvät markkinat, erityisesti vaihtotaseeltaan alijäämäiset maat, aiheuttavat sijoittajille päänsärkyä.

Nordean mukaan vaihtotasealijäämäisten maiden valuutat ovat heikentyneet voimakkaasti länsivaluuttoja vastaan viime vuoden toukokuusta lähtien.

Viime aikaisen valuuttahermoilun taustalla ovat Nordean mukaan Argentiinan ja Venäjän keskuspankkien toimet.

”Argentiinan keskuspankki antoi peson devalvoitua perjantaina toistakymmentä prosenttia euroa vastaan. Samalla maan valtiovarainministeriö höllensi pääoman liikkuvuusrajoitteita. Venäjällä taas keskuspankki teki entistäkin selvemmäksi pyrkimyksensä päästää rupla kellumaan vapaasti nostamalla valuutan liikkumaväliä ennen interventiomäärän täyttymistä”, Nordea toteaa.

Erityisesti Brasilian, Turkin ja Etelä-Afrikan valuuttoja ovat heikentäneet lisäksi poliittisten jännitteiden kasvu, Nordea toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös