Makrotalous

Kehittyvien maiden taloudet vaikeuksissa

Usealla kehittyvien maiden taloudella on suuria ongelmia taloutensa vakauttamisessa.

Viiden kehittyvän maan valuutat kokivat kovia viime vuonna. Nämä viisi maata, joita kutsutaan nimellä ”fragile five”, eli ”hauraat viisi”, ovat Brasilia, Intia, Indonesia, Turkki ja Etelä-Afrikka.

Kyseisten maiden valuutat laskivat viime vuonna 15 -20 prosenttia. Tammikuun aikana valuuttojen arvot ovat heikentyneet lisää, huolimatta siitä että osassa näistä maista on yritetty saada valuuttapako aisoihin reippaalla koron nostolla.

Mikä näissä viidessä maassa on mennyt pieleen?

CNNMoney-lehden mukaan yksi ongelma on talouskasvun hiipuminen. Kaikkien kehittyvien talouksien talouskasvu on viimeisen 10 vuoden aikana ollut keskimäärin 6,4 prosenttia. Viime vuoden kasvu jäi kuitenkin kehittyville maille vaatimattomaan 4,5 prosenttiin. Ennusteiden mukaan vuoden 2014 kasvu tulee jäämään vaatimattomaksi.

Myös Kiinan suunnattoman suuri varjopankkijärjestelmä on luonut pelkoja velkamarkkinoiden romahduksesta, joka tekisi maalle vaikeaksi ylläpitää tavoittelemaansa 7,5 prosentin talouskasvua.

Myös halvan rahan aika on tulossa tiensä päähän, CNNMoney muistuttaa. Yhdysvaltojen keskuspankki päätti vähentää uudemman kerran velkakirjojen osto-ohjelmaansa. USA:n tiukentuva rahapolitiikka nostaa pitkien velkakirjojen korkoja.

Mutta nämä tekijät eivät yksin selitä ”hauraiden viiden” ongelmia .

Useilla kehittyvien talouksien mailla on ongelmia vaihtotaseen ja kilpailukyvyn kanssa. Heikko kilpailukyky ja alijäämäinen vaihtotase on luonut epäluottamusta maiden valuutan arvoa kohtaan.  Esimerkiksi Turkissa, Indonesiassa ja Brasiliassa vaihtotase on alijäämäinen.

Myös poliittinen epävakaus on kasvussa. Esimerkiksi Turkissa pääministeriä syytetään korruptiosta ja kansanjoukot vaativat hänen eroaan. Etelä-Afrikan nykyinen hallitus tulee todennäköisesti menettämään kannatustaan lähestyvissä parlamenttivaaleissa, ja sen vuoksi tarpeellisten talousuudistusten läpivienti tulee vaikeutumaan.

Kommentoi
Ylös
>