Yritysuutiset

Miksi Applen puhelinmyynti jäi odotuksista?

iPhoneTeknologiajätti Applen puhelinmyynti loka-joulukuussa oli markkinoille paha pettymys. Yhtiö ei hyötynytkään muiden puhelinvalmistajien heikkoudesta. Mitä tämä kertoo älypuhelinmarkkinoiden tulevaisuudesta?

Applen osakekurssi lähti rajuun laskuun sen jälkeen kun teknologiajätti julkisti viime vuoden viimeisen neljänneksen puhelinmyyntiluvut.

Yhtiön iPhone-puhelimia myytiin toki ennätykselliset 51 miljoonaa kappaletta viimeisellä vuosineljänneksellä. Puhelimien ja tablettien myynti oli neljänneksellä korkeampaa kuin koskaan aiemmin.

Myyntimäärä jäi kuitenkin odotuksia alhaisemmaksi, sillä analyytikot olivat uutistoimisto Bloombergin mukaan odottaneet noin 55 miljoonan puhelimen myyntiä.

Yhtiön liikevaihto oli 57,6 miljardia ja liikevoitto oli 13,1 miljardia dollaria. Osakekohtainen tulos oli 14,5 dollaria, kun se vuotta aiemmin oli 13,81 dollaria.

Apple on edelleen erittäin kannattava yhtiö, sillä liikevoittoprosentti on yli 30. Tulevaisuus ei kuitenkaan näytä yhtä valoisalta, sillä yhtiö arvioi liikevaihdon ja katteiden supistuvan kuluvalla vuosineljänneksellä. Tosin lasku on yhtiön mukaan väliaikaista, koska se johtuu normaalista kausivaihtelusta.

Mielenkiintoisempi kysymys onkin miltä näyttää teknologiajätin näkymät kvartaaleja pidemmällä aikavälillä?

Nokia-analyytikkona tunnettu Tero Kuittinen toteaa blogissaan, että Applen odotettiin hyötyvän muiden älypuhelinvalmistajien heikosti menneestä loka-joulukuun myynnistä. Esimerkiksi Nokian Lumia-puhelinten myynti oli paha pettymys sijoittajille.

Edessä saattaakin olla älypuhelinvalmistajien olemassaolon taistelu, Kuittinen ennustaa. ”On selvää että matkapuhelintoimiala ja Wall Streetin analyytikot oat täysin unohtaneet jotain oleellista matkapuhelinmarkkinoista”, Kuittinen toteaa.

Todennäköisin selitys Applen ja muiden valmistajien odotuksia heikommalle matkapuhelinmyynnille on Kuittisen mukaan älypuhelinmarkkinoiden hiipuminen Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Mahdollisesti myös siirtyminen älypuhelimista halvempiin malleihin on toteutumassa odotettua nopeammin kehittyvillä markkinoilla, Kuittinen lisää.

Kiristyvä kilpailu älypuhelinmarkkinoilla tulee johtamaan hintaeroosioon, kun puhelinvalmistajat taistelevat odotuksia hitaammin kasvavista älypuhelinmarkkinoista, Kuittinen ennustaa.

Kommentoi
Ylös
>