Asunnot ja kiinteistöt

PTT: Asuntojen hinnat nousevat 2,5 % vuonna 2014

kerrostaloasunnotUusimmat Tilastokeskuksen asuntojen hintatilastot osoittavat asuntojen hintojen olevan edelleen laskussa. Tästä huolimatta Pellervon taloustutkimus ennustaa asuntojen hintojen nousevan tänä vuonna.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat koko maassa laskivat 1,3 prosenttia marraskuusta joulukuuhun. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 1,0 prosenttia ja muualla Suomessa 1,6 prosenttia.

Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat nousivat koko maassa 0,7 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 2,3 prosenttia edellisvuodesta, kun taas muualla Suomessa hinnat laskivat 0,5 prosenttia.

Uusien asuntojen hinnat laskussa

Hintojen maltilliset nousupaineet näyttävät kohdistuvan vanhoihin asuntoihin, sillä uusien asuntojen hinnat ovat laskussa erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Uusien kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat koko maassa 1,5 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 2,6 prosenttia ja muualla Suomessa 0,9 prosenttia. Vuoden 2012 vastaavaan ajankohtaan verrattuna uusien osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa 0,7 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 3,4 prosenttia, kun taas muualla Suomessa hinnat nousivat 0,8 prosenttia.

Vuonna 2014 asuntojen hinnat nousevat

Huolimatta laskevista hinnoista, on tänä vuonna asuntojen hinnoissa kuitenkin nousupaineita mikäli on uskominen Pellervon taloustutkimuksen hintaennusteita.

PTT ennustaa nimittäin asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna koko maassa 2,5 prosenttia. Helsingissä PTT ennustaa hintojen nousevan tänä vuonna peräti 2,5 prosenttia.

Helsingin hintatasoa tulevat PTT:n mukaan nostamaan kaksi tekijää. Ensinnäkin ikääntyvät ihmiset tulevat hakeutumaan lähelle palveluja. Lisäksi sijoittajien aktiivisuus on kasvussa. Sijoittajia kiinnostavat erityisesti pienet asunnot hyvällä sijainnilla.

Tilanne asuntomarkkinoilla suhteessa kotitalouksien tulokehitykseen on koko maan tasolla vakaa, eikä siksi hintakuplan pelkoa ole, PTT arvioi.

”Kotitalouksien velkaantuminen keskittyy tietyille alueille, mutta velan suhde tuloihin on merkittävän korkea vain muutamilla alueilla. Erityisesti kehyskuntien tilanne on huomionarvoinen”, PTT toteaa.

1 kommentti
  • Kari Salminen sanoo:

    P-puhetta, kohta romahtaa ja kupla puhkeaa, Suntojen ei pitäisi olla näin kallita vaan yksi nolla vähintään pois…

  • Ylös
    >