Osakeanalyysit

Oksaharju: Fortumilta jopa 2 euron osinko

Lähde: Fortum Oyj.

Lähde: Fortum Oyj.

Fortum sai myymästään Suomen sähkönsiirtoliiketoiminnasta sievoisen summan käteistä. Tämä antaa mahdollisuuden reippaaseen lisäosinkoon.

Fortum ilmoitti joulukuussa myyvänsä sähkönsiirtoliiketoimintonsa Suomessa. Yhtiö on aikeissa luopua myös Ruotsin ja Norjan sähköverkoista vuoden 2014 aikana.

Suomen sähköverkkojen myynnistä Fortum sai 2,55 miljardia euroa käteistä, ja kaupan myötä Fortum kirjaa 1,9 miljardin euron myyntivoiton.

Mitä Fortum aikoo rahoillaan tehdä?

Sijoituskirjailija ja meklari Jukka Oksaharju arvioi Taloustaidon blogissaan, että Fortumin aikanaan Ruotsista ja Norjasta saatavat yhteenlasketut myyntitulot ylittänevät selvästi Suomesta saadut tulot, joten yhtiön rakenteellinen muutos on vielä kaukana lopullisesta maalistaan. ”Mahtipontisimpia lisäosingon perään haikailijoita on siis pidäteltävä housuissaan vielä jonkin aikaa”, Oksaharju toteaa.

Jos ja kun Fortum luopuu ensi vuoden aikana myös muissa Pohjoismaissa sijaitsevista sähköverkoistaan, on yhtiöllä kolme mahdollisuutta: 1) Fortum vähentää nettovelkaansa 2) Maksaa lisäosingon 3) Investoi lisää ydinvoimaloihin.

Oksaharju uskoo lisäosingon mahdollisuuteen.

”Torstaina 12. joulukuuta julkaistulla kaupalla Fortum saa kassaansa lisää kertaluonteisesti noin 2 euroa osaketta kohden sähköverkkojen myynnistä Suomessa. Uskon, että tästä summasta Fortum jakaa korkeintaan puolet ensi kevään perusosingon yhteyteen liitettävänä lisäosinkona. Toisin sanoen lisäosingon suuruusluokka asettunee 0,50–1,00 euron välimaastoon, koska sähköverkoista luopuminen on toistaiseksi vasta osittainen.”

Viime vuosina Fortum on maksanut tuloksestaan 1,0 euron perusosingon. Tämän osingon yhtiö pystyy maksamaan ilman sähkönsiirtokauppaakin, Oksaharju toteaa.

Oksaharjun mukaan voitonjaon korotukseen on paineita sekä vahvistuvan kassavirran että myös Fortumin pääomistajan eli yhtiöstä hieman yli puolet omistavan Suomen valtion suunnalta.

”Todennäköisimmin valtaosa kotimaisten sähköverkkojen myynnin tuottamasta kassavirrasta jätetään kuitenkin tuleviin investointeihin ja velkataakan keventämiseen.”

Jos Oksaharjun arvio osingoista osuu oikeaan, tulisi Fortum siis maksamaan kokonaisosinkoa maksimissaan 2 euroa osakkeelta. Tämä tarkoittaisi nykyiseen osakkeen kurssinoteeraukseen suhteutettuna peräti 12 prosentin osinkotuottoa.

3 kommenttia
 • Kake Pelimanni sanoo:

  Oksaharju on vahvasti uskonut Nokian Renkaisiin ja Tikkurilaan. Hän uskoi myös Tecnotreen tai Tulikiven olevan tämän vuoden mustahevonen. Kaikki meni päin mäntyä.

  • Eemeli sanoo:

   Lienee liikaa vaadittu jopa Oksaharjulta, että olisi osannut ennustaa Venäjän pakotteet.

   • Potkurihattu sanoo:

    Kovin suurta merkitystä sillä ei ole kenen astrol.. – eikun analyytikon horosk.. – eikun ennusteita seuraa, ennustuksia ne kaikki kuitenkin ovat. Tulevaisuutta ei tiedä kukaan, ei Oksaharju eikä kukaan muukaan.

 • Ylös
  >