Strategiat

Sijoittaja, älä ole historian orja

osake kasvuVanha sijoitusviisaus kertoo, että historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta. Amerikkalainen Fortune -lehti antaa tästä muutaman erittäin valaisevan esimerkin.

Viiden vuoden ajanjaksolla vuosina 2008-2012 Standard & Pool -osakeindeksin keskimääräinen vuosituotto (osingot mukaanlukien) oli vaivaiset +1,66 prosenttia.

Tällainen tuotto ei vastaa lähimainkaan niitä odotuksia mitä osakesijoittajat hyvin riskisiltä osakesijoituksilta odottavat.

Mutta tilanne näyttää aivan toiselta kun asiaa katsotaan seuraavien viiden vuoden jaksolta, eli vuosilta 2009-2013.

Nyt viiden vuoden keskimääräinen vuosituotto on peräti +17,94 prosenttia. Jos numeroilla leikitellään, niin vuosituotto siis nousi lähes 1000 prosenttia!

Esimerkki on tietenkin tarkoitushakuisesti valittu. Se osoittaa kuitenkin kuinka sattumanvaraisesti jopa niinkin pitkän ajan, kuin viiden vuoden ajanjakson vuosituotot saattavat vaihdella.

Entäpä miltäpä näyttää tuottovertailu korko- ja osakesijoitusten välillä?

Kahdenkymmenen vuoden aikana, vuosina 1992-2012, USA:n valtion liikkeelle laskemien pitkän maturiteetin valtionlainojen tuotot ovat olleet osaketuottoja korkeammat, antaen keskimäärin 8,5 prosentin vuosituotot. Osakkeiden vuosituotto vastaavalla ajanjaksolla on ollut 8,22 prosenttia.

Ne sijoittajat jotka antavat historian ohjata päätöksentekoaan, ovat noiden lukujen perusteella saattaneet innostua korkosijoituksista.

Historian valossahan korkosijoitukset ovat näyttäytyneet varsin houkuttelevina sijoituksina. Osakesijoituksia vähemmän riskiset korkosijoitukset ovat tarjonneet rahoitusteorian vastaisesti korkeampia tuottoja.

Mutta jälleen historia osoittautuu vaaralliseksi ohjenuoraksi. Vuosi 2013 oli nimittäin yksi tappiollisimmista vuosista amerikkalaisille pitkille valtionlainoille. Valtionlainat painuivat peräti -12,7 prosenttia pakkaselle.

Sen sijaan osakkeet tuottivat vuonna 2013 ruhtinaalliset +32,4 prosenttia.

Jos jälleen tarkastellaan 20 vuoden tuottoja, mutta nyt ajanjaksolla 1993-2013, oli osakesijoitusten tuotto korkeampi kuin korkosijoitusten. Osakkeiden keskimääräinen vuosituotto oli 9,22 prosenttia ja korkosijoitusten tuotto 6,92 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös