Valuuttakurssit

Turkin keskuspankki taistelee valuuttapaniikkia vastaan

TurkkiTurkin keskuspankki teki hätäkokouksessaan päätöksen hurjasta koron nostosta. Keskuspankki yrittää päätöksellä pysäyttää maan valuutan arvon jyrkkänä jatkuneen heikkenemisen.

Keskuspankki nosti antolainauksen yön yli -korkonsa peräti 12 prosenttiin aiemmasta 7,75 prosentista. Yhden viikon repokorkoa nostettiin vielä hurjemmin – 10 prosenttiin aiemmasta 4,5 prosentista.

Myös Intian keskuspankki nosti yllättäen ohjauskorkoaan.

Turkin ja muiden kehittyvien talouksien keskuspankit ovat joutuneet viime kuukausina kamppailemaan heikkeneviä valuuttoja vastaan. Kehittyvien maiden valuutat ovat heikentyneet länsivaluuttoja vastaan jo yli puolen vuoden ajan. Valuuttamyllerys sai lisää tulta purjeisiin viime viikolla.

Turkin ja muiden kehittyvien talouksien valuutat saavat iskuja kahdesta syystä. Turkissa ja ja muutamassa muussa kehittyvässä taloudessa poliittiset levottomuudet ovat kiihtyneet. Lisäksi USA:n keskuspankin päätös vähentää kvantitatiivista elvytystä on nostanut USA.n korkoja.

Kun korot olivat Yhdysvalloissa alhaalla, sijoittajat hakivat parempia tuottoja kehittyvistä talouksista. Nyt kun korkotaso Yhdysvalloissa on noussut, on sijoittajien mielenkiinto kehittyviä talouksia kohtaan heikentynyt.

Myrskyn silmään on joutunut erityisesti Turkki ja sen valuutta liira. Liiran arvo suhteessa dollariin kävi maanantaina historiansa alhaisimmalla tasollaan 2,39 dollarissa.

Korkoa rajusti nostamalla Turkin keskuspankki yrittää päästä tilanteen herraksi. Keskuspankin päätös tulee palauttamaan luottamuksen , sanoo TD Securities -yhtiön korkostrategi Gennadiy Goldberg uutistoimisto Reutersille.

”Se tulee tekemään kipeää, mutta se saattaa olla riittävä keino haavan vuotamisen tyrehdyttämiseksi. Näyttää siltä että liira on reagoinut päätökseen positiivisesti. On kuitenkin vielä epävarmaa, toimiiko se”, Goldberg toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös