Makrotalous

Fed vähentää elvytystä aiempaa enemmän

FedSijoittajien pelkäämä USA:n keskuspankin määrällisen elvytyksen vähentäminen kiihtyy. Keskuspankki Fed ilmoitti avomarkkinakomitean kokouksen jälkeen keskiviikkona vähentävänsä kuukausittaisia velkakirjaostoja 65 miljardiin dollariin aiemmasta 75 miljardista dollarista.

Jo aiemmassa, viime kuun kokouksessa Fed ilmoitti vähentävänsä velkakirjaostoja 85 miljardista 75 miljardiin dollariin.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan ekonomistit olivat osanneet odottaa velkakirjaostojen uutta vähentämispäätöstä. Markkinoille päätös tuli kuitenkin jonkinmoisena yllätyksenä, sillä päätöksen jälkeen osakemarkkinat lähtivät laskuun.

Määrällisen elvytyksen vähentämisen taustalla on Yhdysvaltojen reaalitalouden elpyminen, joka vähentää keskuspankin tarvetta antaa talouteen potkua kvantitatiivisella elvytyksellä.

Sijoittajille keskuspankin viimeaikaiset päätökset tuovat kuitenkin lisää haasteita.

Elvytys on pitänyt USA:n pitkien velkakirjojen korot alhaalla. Elvytyksen vähentäminen luo paineita velkakirjojen korkojen nousulle. Tämä puolestaan vähentää omalta osaltaan esimerkiksi osakkeiden houkuttelevuutta sijoituskohteina.

Fed piti kuitenkin ohjauskoron ennallaan lähellä nollaa. Keskuspankki on sitoutunut pitämään ohjauskoron alhaalla niin kauan kunnes Yhdysvaltojen työttömyys laskee alle 6,5 prosentin. Korkojen nostopaineita vähentää myös alhaalla pysyvä inflaatio.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös