Indikaattorit

Osakemarkkinoiden myllerrys leviää kehittyneisiin talouksiin

Kehittyvistä talouksista alkanut osakemarkkinoiden korjausliike on tarttumassa kehittyneidenkin maiden osakkeisiin.

Amerikkalainen Dow-osakeindeksi romahti 3.2 peräti 2,1 prosenttia. Myös S&P- ja Nasdaq –indeksit laskivat yli 2 prosenttia. Myös Aasiassa osakkeet olivat rajussa laskussa tiistaina 4.3.

Tammikuu oli osakesijoittajille kokonaisuutenakin pettymys, sillä Dow laski tammikuussa yli 5 prosenttia – ollen heikoin tammikuu sitten kriisivuoden 2009.

Katalyyttina maanantaina alkaneelle USA:n korjausliikkeelle olivat USA:n odotettua heikommat teollisuuden tuotantoluvut. Teollisuuden kasvua kuvaava pisteluku jäi 51,3 pisteeseen, mikä on heikoin kasvulukema sitten viime toukokuun.

Epävarmuutta on luonut myös USA:n keskuspankin kiristyvä rahapolitiikka ja viime viikkojen turbulenssi kehittyvien maiden osakemarkkinoilla.

Monet asiantuntijat epäilevät, että kurssit voivat tulla alas vielä lisääkin, kertoo uutistoimisto CNNMoney. Syynä tähän epäilyyn on se, etteivät jenkkiosakkeet ole kokeneet todellista korjausliikettä, eli yli 10 prosentin kurssilaskua, yli kahteen vuoteen.

Kasvava hermostuneisuus näkyy myös lisääntyneenä osakkeiden volatiliteettina ja VIX-pelkokertoimen kasvuna.

VIX Chart

Osakemarkkinoiden epävarmuutta kuvaava VIX on noussut lyhyessä ajassa vain hieman yli 12 pisteestä yli 18 pisteeseen. VIX-indeksi kuvaa markkinoiden odotettua osakemarkkinoiden hintojen vaihtelua.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös