Indikaattorit

Fed jatkoi rahapolitiikan tiukentamista

Yhdysvaltojen keskuspankki ilmoitti odotetusti jatkavansa kuukausittaisten velkakirjojen ostojen vähentämistä.

Keskuspankki ilmoitti aikovansa ostaa ensi kuusta lähtien kuukausittain velkakirjoja 55 miljardin dollarin edestä. Maaliskuussa määrä oli 65 miljardia dollaria ja koko viime vuoden 85 miljardia dollaria kuukaudessa.

Fedin ilmoitus sai kaikki osakeindeksi laskuun Yhdysvalloissa. Aamulla myös Aasian osakeindeksit olivat laskussa.

Fedin julkistaman lausunnon mukaan arvopaperiostojen supistamista jatketaan vähitellen tulevissa avomarkkinakomitean kokouksissa.

Keskuspankki ennakoi lopettavansa velkakirjojen oston tänä vuonna kokonaan, mikäli talouden näkymät eivät olennaisesti heikkene. Pankki tähdensi kuitenkin, että mitään ennalta määrättyä linjaa ostojen vähentämisessä ei ole.

Fed on velkakirjojen osto-ohjelmallaan painanut Yhdysvaltojen pitkien korkojen tasoa alaspäin. Alhaiset pitkät korot ovat elvyttäneet reaalitaloutta ja antaneet potkua poikkeuksellisen pitkälle osakemarkkinoiden nousulle.

Ohjauskorkoon keskuspankki ei kuitenkaan tässä vaiheessa vielä koske. Korkotaso pysyy lähellä nollaa vielä senkin jälkeen kun velkakirjojen osto-ohjelma on lopetettu.

Koron nosto riippuu siitä, mikä on talouden ja työmarkkinoiden tilanne, Fedin uusi pääjohtaja Janet Yellen kertoi lehdistötilaisuudessa.

Fed julkisti myös päivitetyn talousennusteensa. Sen mukaan Yhdysvaltain talouskasvu olisi tänä vuonna 2,8–3,0 prosenttia. Ennuste on linjassa aiemman joulukuun ennusteen kanssa, jolloin Fed arvio kasvuksi 2,8–3,2 prosenttia. Ensi vuodelle Fed ennustaa 3,0–3,2 prosentin talouskasvua.

Työttömyyden suhteen keskuspankki on hiukan aiempaa optimistisempi. Fed ennustaa Yhdysvaltojen työttömyysasteen laskevan 6,1-6,3 prosenttiin. Joulukuussa keskuspankki ennusti työttömyysasteeksi 6,3-6,6 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>