Yritysuutiset

Oriola-KD:n osakesarjojen yhdistäminen: Meneekö yhtiö myyntiin?

Lähde: Oriola-KD Oyj.

Lähde: Oriola-KD Oyj.

Kolme Oriola-KD:n omistajaa vaatii yhtiön osakesarjojen yhdistymistä. Mitä piilee vaatimuksen taustalla?

Lääkkeiden vähittäis- ja tukkukauppaan keskittyvän Oriola-KD:n osakesarjojen yhdistämistä vaativat työeläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen sekä Niklas Herlinin sijoitusyhtiö Mariatorp.

Vaatimuksen mukaan A- ja B-osakesarjat yhdistetään yhdeksi osakesarjaksi ja eri osakesarjoja koskevat määräykset poistettaisiin yhtiöjärjestyksestä. Yhdistämisen jälkeen kaikilla osakkeilla olisi yksi ääni ja muutoinkin yhtäläiset oikeudet.

Lisäksi vakuutusyhtiöt ja Mariatorp ehdottavat, että yhtiökokous päättäisi suunnatun, maksuttoman osakeannin toteuttamisesta yhtiön A-osakkaiden omistajille. Annissa neljällätoista A-osakkeella saisi yhden yhdistetyn osakkeen.

Osakeannilla kompensoitaisiin A-osakkeiden omistajille osakelajien yhdistymisestä aiheutuva äänivallan menetys. Osakesarjojen yhdistymisessä on tyypillistä, että äänivaltaisten osakkeiden omistajille korvataan äänivallan menetys.

Osakesarjojen yhdistymisiä Suomessa selvittäneen konkarisijoittaja Kim Lindströmin mukaan tyypillinen korvaus äänivaltaisten osakkeiden omistajille on 5-15 prosentin preemio. Oriola-KD:n tapauksessa preemio olisi 7 prosenttia, mikä vastaa a-osakkeiden lukumäärän lisäystä.

Päätöksen osakesarjojen yhdistämisestä tekee Oriola-KD:n yhtiökokous maanantaina 24.3.

Mutta miksi osa Oriola-KD:n omistajista vaatii osakesarjojen yhdistämistä?

Äänivaltaisten osakesarjojen olemassaolo on Suomessa perustunut tyypillisesti siihen, että yritysten perustajat ovat halunneet pitää vallan itsellään.

Ulkomaalaiset omistajat ovat kuitenkin vierastaneet kahden osakesarjan yhtiöitä. Tämä on saattanut alentaa yhtiön markkina-arvoa ja osakevaihtoa.

Oriola-KD:n tapauksessa osakesarjojen yhdistämisen motiivi saattaa olla kuitenkin muualla kuin yhtiön markkina-arvon kasvattamisessa.

Talouselämä-lehti kertoo, että markkinoilla on liikkunut spekulaatioita, joiden mukaan Oriola-KD:n osakesarjojen yhdistäminen tähtää ainoastaan yhtiön myymiseen ulkomaille. Koska siis kansainväliset sijoittajat vierastavat kahden osakesarjan yhtiöitä, olisi Oriola-KD helpompi myydä yhdellä osakesarjalla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös