Markkinakommentit

Sijoitusammattilainen pelkää kurssinotkahdusta

Yksityissijoittaja Tom Lindström kertoo lisänneensä maksuvalmiuttaan, koska Venäjän tilanne on lisännyt ”epäsymmetristä” riskiä.

Osakekurssit ovat toipuneet Krimin kriisin ensijärkytyksestä. Ainoastaan Venäjällä ruplan kurssi ja osakekurssit ovat vajonneet kriisiä edeltävää aikaa alhaisemmalle tasolle.

Ovatko sijoittajat jo liiankin optimistisia, Lindström kysyy Nordnetin blogissaan.

”Markkinoiden ensireaktio uutisiin on yleensä vahvasti liioiteltu, mutta tapahtumien pitkittyessä on olemassa vaara, että sijoittajat tottuvat tilanteeseen ja aliarvioivat kehityksen merkitystä”, Lindström pohtii.

Venäjään kohdistuvat talouspakotteet vaikuttaisivat Lindströmin mielestä myös muihinkin kuin Venäjällä vientitoimintaa harjoittaviin yrityksiin. ”Kauppa ja moni muu sektori, jotka ovat riippuvaisia venäläisistä turisteista kärsivät. Kriisin seurauksena edelleen heikentynyt rupla vaikuttaa turismiin”, Lindström toteaa.

Lisäksi ongelmaksi saattavat muodostua Venäjällä säädetty omaisuuden sosialisoinnin mahdollistava laki. ”Kaikki, joilla on omaisuutta tai sijoituksia Venäjällä, tulisi olla tietoisia siitä, että omistukset saattavat hävitä yhdessä yössä”, Lindström varoittaa.

Miten tässä tilanteessa sijoittajien tulisi toimia?

Lindström epäilee, ennen kuin tilanne paranee, sillä on tapana huonontua. Eikä vielä ole nähty kaikkein huonointa kehitystä.

Sijoitusammattilaisen ratkaisu tilanteeseen on käteisvarojen lisääminen.

”Tästä syystä olemme viimeisen kahden viikon aikana lisänneet maksuvalmiuttamme, jotta voimme toimia, jos kurssit laskevat voimakkaasti. Jos kurssit eivät laske, joudumme ehkä ostamaan osakkeet hieman kalliimmalla takaisin, mutta koska arvioimme riskien olevan epäsymmetriset, olemme päätyneet turvaamaan maksuvalmiutemme.”

Kasvaneesta Venäjä-riskistä huolimatta Lindström on maksuvalmiuden lisäksi lisännyt Venäjällä toimivien yritysten osuutta sijoitussalkussa.

”Tällöin olemme toki tietoisia siitä, että näihin yrityksiin liittyvä poliittinen riski on luonnottoman korkea ja kaiken lisäksi täysin ennalta arvaamaton”, Lindström toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös