Rahastotietoa

Tämä on sijoittamisessa vaikeinta

Rahastotutkimusyhtiö Morningstarin tuore tutkimus sen jälleen osoittaa – sijoitusten ostojen ja myyntien ajoittaminen on erittäin vaikeaa.

Morningstar tutki, miten sijoittajien keskimääräinen dollari on tuottanut rahastoissa verrattuna siihen tuottoon, jonka rahastot ilmoittavat sivuillaan.

Tutkimuksessa rahastosijoittajien tuotot jaettiin kahteen komponenttiin. Sijoittajien tuotto on niin sanottu pääomapainotettu tuotto. Rahastojen ilmoittama tuotto on ns. alipainotettu tuotto, joka kertoo kuinka paljon rahasto olisi tuottanut jos rahastoon sijoitettu summa olisi vain pidetty esimerkiksi viiden vuoden ajan.

Morningstarin tutkimus osoittaa, että sijoittajien tuotto on lähes 2,5 prosenttiyksikköä heikompi kuin rahastojen ilmoittama tuotto. Keskimääräisen rahaston sijoittaja on saanut 4,81 prosentin vuosittaisen tuoton. Sen sijaan keskimääräinen rahasto on tuottanut 7,30 prosenttia.

Ostamalla ja myymällä rahasto-osuuksia sijoittajat ovat siis tehneet itselleen karhun palveluksen. Aktiivinen rahastokauppa on keskimäärin johtanut huonompaan lopputulokseen kuin niin sanottu osta ja pidä –sijoitusstrategia.

Tutkimustuloksen voi tulkita myös siten, että perinteisesti ylivoimaisesti vaikeimpana sijoittajien haasteena pidetty ajoittaminen on edelleenkin vaikeaa. Sijoitusten ostojen ja myyntien ajoittaminen oikeaan markkinahetkeen ei edelleenkään näytä onnistuvan.

Morningstarin mukaan viime vuosien pahimpia epäonnistumisia ovat olleet erityisesti sijoittajien joukkopako osakkeista ja siirtyminen korkoihin 2009. Juuri tuolloin olisi ollut järkevää lisätä osakepanostusta, eikä vähentää sitä.

Tosin tämä havainto on helppo nähdä vasta nyt jälkikäteen. Finanssikriisin pahimmassa myllerryksessä vuosina 2008-2009 harvat sijoitusasiantuntijat neuvoivat lisäämään osakepainoja.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös