Markkinakommentit

Nämä tekijät jarruttavat osakemarkkinoiden vetoa

Osakemarkkinoiden viime vuoden nousu on tyrehtynyt tämän vuoden puolella. Mistä tämä johtuu?

Yhdysvalloissa S&P 500 -osakeindeksin kasvu on hyytynyt viime vuoden rajun nousun jälkeen. Vuoden 2014 aikana jenkkipörssin kurssit ovat jääneet vajaan yhden prosentin pakkaselle. Helsingin pörssissä OMX Helsinki -indeksin lasku on ollut vajaat kaksi prosenttia.

Mikä on tyrehdyttänyt osakemarkkinoiden nousun?

Rahastoyhtiö Fidelity löytää taustalta kolme merkittävää syytä.

Ensinnäkin Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on tiukentanut rahapolitiikkaansa. Keskuspankki on pitkään jatkanut niin sanottua kvantitatiivista elvytystä, jossa se on ostanut markkinoilta velkakirjoja. Näillä velkakirjaostoilla keskuspankki on pitänyt pitkät korot alhaalla.

Fed on kuitenkin jo kolme kertaa tehnyt päätöksen vähentää kuukausittaisia velkakirjaostoja. Lisäksi pääjohtaja Janet Yellen on antanut viitteitä mahdollisesta koron nostosta.

Vähitellen alkava korkojen nousu on omiaan jarruttamaan osakemarkkinoiden nousua, Fidelity arvioi.

Toinen syy osakemarkkinoiden vaisuudelle on yhtiöiden tuloskasvun hiipuminen.

Fidelityn mukaan jenkkiyhtiöiden osakekohtaisten tulosten kasvu oli viime vuonna keskimäärin noin 5 prosenttia. Kuitenkin samalla ajanjaksolla osakekurssit nousivat peräti 32 prosenttia. Tämä on merkinnyt siten p/e-kertoimien rajua nousua.

Kolmas tekijä löytyy Kiinasta. Maailman toiseksi suurimman talouden kasvuvauhti on hidastumassa ja luottoekspansio on saavuttanut huippunsa. Kiinan merkitys maailmantaloudelle on jatkuvasti kasvanut.

Kommentoi
Ylös
>