Osakeanalyysit

Sijoittaja.fi: Tuloskauden TOP3 onnistujat ja flopit suomalaisista yhtiöistä

Noin kolmasosa pörssiyrityksistä on julkistanut Q1-tuloksensa. Mitkä olivat parhaimmat raportit ja mitkä suurimmat pettymykset? Sijoittaja.fi-palvelu käy läpi tämän hetken tilanteen.

Sijoittaja.fi-palvelu on tähän mennessä 39 tulosta. Yhtiöiden toteutuneita tuloksia verrattuna analyytikoiden ennusteisiin voi seurata täällä (vain jäsenille). Tilaa jäsenyys täältä alkaen 4 €.

Yhtiöistä 16 suorituksen olemme arvioineet negatiiviseksi, 15 neutraaliksi ja positiivisia yllätyksiä on ollut kahdeksan kappaletta. Suoritus on positiivinen, jos tulos ylittää analyytikoiden ennusteet ja näkymät ovat hyvät. Suoritus voi olla neutraali, vaikka tulos jäisi analyytikoiden ennusteista, mikäli esim. tilaukset ovat kehittyneet myönteisesti ja näkymät siten hyvät. Tarkastelemme siten raportin kokonaisuutta, emme vain tulosriviä.

TOP3 flopit

Glastonin liikevaihto oli 23,1 M€ (analyytikoiden ennuste 30,0 M€) ja liikevoitto -0,7 M€ (ennuste 0,5 M€). Saadut tilaukset laskivat vertailukaudesta ja Q4:sta. Tilauskanta vastaavasti oli korkeammalla tasolla. Ukrainan kriisi vaikutti tilauskertymään negatiivisesti. Yhtiö uskoo myönteiseen kehitykseen vuonna 2014 tilauskannasta johtuen. Ohjaus ennallaan.

SSH:n liikevaihto oli 2,9 M€ (ennuste 3,2 M€) ja liikevoitto -0,9 M€ (ennuste 0,2 M€). Johdon mukaan isot asiakkaat eivät vielä ensimmäisellä kvartaalilla olleet tekemään tilauksia. Ensimmäisen vuosipuoliskon ennakoidaan olevan tappiollinen, mutta sitten johto uskoo liikevaihdon ja tuloksen kääntyvän. Ohjaus ennallaan.

Caverionin liikevaihto oli 591,3 M€ (analyytikoiden konsensusennuste 596 M€) ja liikevoitto ilman kertaluonteisia 7,4 M€ (ennuste 12,7 M€). Norjan projektit heikensivät kannattavuutta, mutta kannattavuuden odotetaan paranevan vuoden 2014 aikana. Tilauskanta kasvoi hieman vertailukaudesta. Tulosohjeistus ennallaan.

TOP3 onnistujat

Ponssen liikevaihto oli 86,9 M€ (analyytikoiden ennuste 73,7 M€) ja liikevoitto 7,4 M€ (ennuste 7,0 M€). Saadut tilaukset kasvoivat vertailukaudesta 34 %. Tilauskanta kasvoi 112 % ja oli hieman korkeammalla kuin Q4 lopussa. Metsäsektorin hyvät näkymät vaikuttivat liiketoimintaan positiivisesti. Venäjä oli edelleen normaalilla tasolla ja Pohjois-Amerikan hyvä vire jatkui. Euroopassakin on virkistymisen merkkejä. Ohjaus ennallaan.

Ponssen liiketoiminta on syklistä ja riippuvaista globaalista investointikysynnästä. Saatujen tilausten kehityksellä voi jossain määrin ennakoida liikevaihdon kehitystä. Lyhyen tähtäimen kannattavuustrendi on ollut laskeva, tosin Q4:lla kannattavuus kääntyi nousuun. Lukuun ottamatta finanssikriisiä Ponsse on pystynyt kohtuullisen vakaaseen kannattavuuteen. Yhtiön taseasema ei ole vahva, joten ylimääräisiin osinkoihin ei ole mahdollisuutta. Osakkeen kurssivaihtelu on keskimääräistä. Beeta-kerroin on yhtiön syklisyydestä huolimatta yllättävän alhainen. Piensijoittajalle likviditeettiriski ei ole merkittävä.

Sijoittaja.fi:n EPS-ennuste 0,86 euroa ja osinkoennuste 0,40 euroa vuodelle 2014. PE = 12,8 ja osinkotuotto 3,7 % (kurssi 10,95 eur).

Elisan liikevaihto oli 382 M€ (analyytikoiden ennuste 380 M€) ja liikevoitto 72 M€ (ennuste 67,7 M€). Uusien palveluiden kysyntä ja älypuhelinmarkkinan kasvu jatkuivat yhä voimakkaana. Mobiililiittymäkanta kasvoi 21 tuhannella. Ohjaus ennallaan.

Elisa on Helsingin Pörssin tasaisimpia tuloksentekijöitä. Liikevaihto ei ole juuri kasvanut, koska Elisa on kotimarkkinayritys ja kysyntä vakaata. Toimintoja tehostamalla Elisa on pystynyt parantamaan kannattavuutta ja tulosta. Elisa on myös pörssin parhaita osinkoyhtiöitä. Taseesta jaettiin ylimääräinen omaisuus osinkoina vuosina 2006-2007. Sen jälkeen yhtiö on maksanut koko vuoden tuloksen osinkoina omistajilleen. Osinkohistoria ei ole nouseva, mutta se on tasainen. Kurssivaihtelu on keskimääräistä vähäisempää. Näiden tekijöiden vuoksi Elisan osake on vähäriskinen. Ainoastaan velkaantuneisuus on korkea. Hyvän kassavirran vuoksi velan takaisinmaksuaika tosin on lyhyt. Elisan osake tasapainottaa hyvin riskipitoista salkkua. Oston ajoituksella on merkitystä, koska hinta on pitkään liikkunut välillä 14-20 euroa.

Sijoittaja.fi:n EPS-ennuste 1,43 euroa ja osinkoennuste 1,40 euroa vuodelle 2014. PE = 14,8 ja osinkotuotto 6,6 % (kurssi 21,15 eur).

Revenio Groupin liikevaihto oli 6,3 M€ (ennuste 7,0 M€) ja liikevoitto 1,2 M€ (ennuste 1,0 M€). Terveysteknologia jatkoi kannattavaa kasvua, vaikka yhtiö investoi kasvuun. Teknologia ja palvelut -segmentti teki nollatuloksen. Ohjaus ennallaan.

Revenio Group on monialayhtiö, joka keskittyy jatkossa Terveysteknologiaan (iCare). Yhtiöllä on Teknologia ja Palvelut -segmentti, jonka tarkoitus on ainakin toistaiseksi toimia tasaisen kassavirran tuojana. Yhtiön liikevaihto on vuodesta 2008 laskenut, mutta tämä johtuu pääosin liiketoimintojen myynnistä. Terveysteknologian kasvu ja kannattavuuskehitys ovat olleet poikkeuksellisen vahvoja. Keskittyminen on kannattanut, sillä Revenion tulos on noussut. Yhtiöllä on hyvä ja nouseva osinkohistoria. Tase on vahva, mikä mahdollistaa suunnitellut kasvuinvestoinnit ja osingonmaksukyvyn. Liikevaihtoennusteiden perusteella Revenio on kasvuyhtiö. Osakkeen riski on keskimääräistä. Likviditeettiriskiä on, mutta se on laskenut markkina-arvon nousun myötä.

Sijoittaja.fi:n EPS-ennuste 0,66 euroa ja osinkoennuste 0,35 euroa vuodelle 2014. PE = 25,0 ja osinkotuotto 2,1 % (kurssi 16,40 eur).

Artikkeli on julkaistu alun perin Sijoittaja.fi-sivuilla 25.4.2014.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös