Yritysuutiset

Toinenkin metsäteollisuuden suurinvestointi Suomeen

Stora Enso on ilmoittanut suurinvestoinnista yhtiön Varkauden tehtaalle. Kyseessä on jo toinen merkittävä metsäteollisuuden panostus Suomeen.

Vain kaksi päivää sitten Metsä Board ilmoitti valmistelevansa 1,1 miljardin biotuotetehtaan jätti-investointia Äänekoskelle.

Nyt Stora Enso kertoi investoivansa 110 miljoonaa euroa Varkauden tehtaan hienopaperikoneen muuntamiseen aaltopahvin raaka-ainetta tuottavaksi koneeksi.

Suurin osa kustannuksista johtuu paperikoneen ja sellutehtaan muuntamistöistä. ”Olemassa olevan laitekapasiteetin hyödyntäminen muokkaamalla vanhasta uusi tuotantolinja on osa Stora Enson muutosmatkaa arvoa tuottavaksi kasvumarkkinoihin keskittyväksi uusiutuvien materiaalien yritykseksi”, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen.

”Varkaus on erinomainen tehdas muuntamisen toteuttamiseksi, koska siellä on integroitu sellutehdas, voimalaitos ja sopiva paperikone. Lisäksi tehtaan sijainti on hyvä raaka-aineen saatavuuden kannalta, ja siellä on tarpeellinen infrastruktuuri ja kompetenssi projektin onnistuneeksi toteuttamiseksi”, Jouko Karvinen toteaa.

Uusiutuvaan kuituraaka-aineeseen pohjautuvilla pakkauksilla on yhtiön mukaan hyvät kasvumahdollisuudet sekä Euroopassa että maailmanlaajuisesti. Stora Enso aikoo hyötyä tästä kasvusta investoimalla kilpailukykyiseen ensikuituun perustuvan aaltopahvin raaka-ainekapasiteettiin Varkauden tehtaalla.

Koneen muuntamisella Stora Enso hyödyntää kerralla kahta markkinavoimaa, kun globaalisti paperin kysyntä vähenee, mutta toisaalta uusiutuvan pakkauskartongin kysyntä kasvaa.

Muuntaminen pienentää yhtiön Printing and Reading –segmentin vuosittaista liikevaihtoa noin 140 miljoonaa euroa vuodesta 2016 eteenpäin ja kasvattaa Renewable Packaging –segmentin liikevaihtoa 280 miljoonaa eurolla, kun kone käy täydellä kapasiteetilla. EBITDA-marginaalitavoitteena muunnetun koneen ollessa täydessä käynnissä on yli 15 % edellyttäen nykyisen markkinatilanteen pysyvän samana.

Suunnitelman mukaan muunnostyö tehdään pääasiassa syksyllä 2015 ja uusi kone käynnistyy vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös