Indikaattorit

Suhdanneindeksit osoittavat euroalueen elpyvän

Kuluneella viikolla raportoitiin positiivisia yllätyksiä euroalueen kahdessa merkittävässä ennakoivassa suhdanneindeksissä.

Euroalueelta ostopäällikköindeksien ennakkotiedot osoittivat odotuksia vahvempia lukuja. Teollisuuden ostopäällikköindeksi nousi euroalueella tasolle 53,3, kun ekonomistien odotus oli ollut 53,0.

Erityisesti palveluiden indeksi nousi reippaasti tasolle 53,1. Odotus oli 52,5.

FIM pankki huomauttaa kuitenkin aamukatsauksessaan, että Saksan ja Ranskan välinen ero jatkaa kasvamistaan, kun teollisuuden ostopäällikköindeksi kohosi Saksassa tasolle 54,2 (odotus 53,8) ja Ranskassa lukema jäi tasolle 50,9 (odotus 51,9).

”Kokonaisuudessaan tilanne on euroalueella parantumassa, mutta Ranskan tilannetta on yhä pidettävä silmällä”, FIM pankki toteaa.

Saksan talouden vahvaa vetoa tuki myös maan talouden tilaa laajasti seuraava IFO-indeksi. Indeksi nousi yllättäen edellisestä kuusta tasolle 111,2, kun odotus oli 110,4.

Erityisen positiivista oli tulevaisuuden odotuksia kuvaavan komponentin nousu edellisestä kuusta tasolle 107,3 (odotus 105,8). Nykytilaa kuvaava komponentti jäi tasolle 115,3 (odotus 115,6).

”Vahva IFO on positiivista myös indeksin kanssa vahvasti korreloiville suomalaisille konepajoille”, FIM toteaa.

Kommentoi
Ylös
>