Osakeanalyysit

Nokian HERE-liiketoiminta tarjoaa tuottopotentiaalia

Nokian kartta- ja paikkatietopalvelu HERE on voimakkaassa investointivaiheessa. Yksikössä on selvää pitkän aikavälin tuottopotentiaalia, analyysitalo Inderes arvioi.

Nokia kertoo kotisivuillaan, että sillä on lähes kolmenkymmenen vuoden kokemus karttojen tekemisestä. Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa peräti neljässä viidestä uudesta autosta on kojelaudan navigointijärjestelmään integroitu Nokian kartat.

Nokian paikkatietopalveluita käytetään autojen lisäksi myös mobiililaitteissa, verkkoon yhdistetyissä laitteissa sekä yrityksille suunnatuissa paikkatietopalveluissa.

Analyysitalo Inderesin mukaan HERE on vielä voimakkaassa investointivaiheessa, minkä takia sen kannattavuus on odotetun alhainen.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa.

”HERE tulee kuitenkin nyt kääntymään kasvuun, sillä älypuhelinmyynnistä johtuva lisenssitulojen lasku tasoittuu eikä se peitä alleen enää autoteollisuuden lisenssimyynnin kasvua”, Inderes toteaa Nordnetin aamukatsauksessa.

HERE toimitti kuluvan vuoden toisella neljänneksellä lisenssit 3,2 miljoonaan autoon ja luku on kasvanut viime neljännekset peräti 20 – 30 prosentin vauhdilla.

”Näemme HEREssä hyvää kasvupotentiaalia autojen sisäänrakennettujen navigointilaitteiden penetraation kasvaessa.”, Inderes toteaa. HERE:n etuna on sen voimakkaasti skaalautuva liiketoimintamalli, minkä ansiosta kasvun käynnistyminen tulee johtamaan myös vahvaan tuloskasvuun.

Inderes arvioi,että HERE voi tuoda 200-300 miljoonaa euroa Nokian liikevoittoon 2-3 vuoden tähtäimellä (nykyisin tulos lähes nollatasolla).

”Mielestämme HEREn pitkän aikavälin potentiaalia ei tunnisteta markkinoilla”, Inderes toteaa.

Inderes nosti Nokian tavoitehinnan 7,0 euroon (aiempi 6,4 euroa) ja toistaa edelleen osakkeen ”Osta”-suosituksen. ”Näemme positiivisina ajureina uuden Nokian rakenteen selkiytymisen, osakkeen kohtuullisen arvostustason sekä odotuksia paremman tuloskehityksen”, Inderes toteaa.

Kommentoi
Ylös
>