Makrotalous

Euroopan talousveturin veto hiipuu

Kuluvalla viikolla euroalueen suurimpaan talouteen Saksaan tuli lunta tupaan monelta suunnalta.

Saksan makrotalouden näkymät synkentyivät tällä viikolla selvästi. Sekä maan elokuun tehdastilaukset että teollisuustuotanto kääntyivät jyrkkään laskuun.

Tilausten lasku ei mene pelkästään euroalueen heikkouden piikkiin, muistuttaa Nordea aamukatsauksessaan. Myös kotimainen kysyntä hiipuu.

Juuri kotimarkkinoiden hiipuminen on Nordean mukaan vakava asia.

”Kotimarkkinoiden heikentyminen on Saksan kannalta erityisen ongelmallista, sillä vienti ei ole riittävän voimakasta luomaan kasvua. Euroalueen elpyminen on tuskallisen hidasta, joten äkillistä käännettä parempaan tuskin tulee. Samoin Kiinan vaikeudet heijastuvat Saksaan”, Nordea toteaa.

Mitä syvemmäksi teollisuuden alamäki yltyy, sen enemmän Saksan tämän vuoden talouskasvu on Nordean mukaan yksityisen kulutuksen harteilla.

Kotitalouksista ei kuitenkaan ole kasvun tukijoiksi, sillä niiden kulutushalukkuus on hiipumassa kasvavan epävarmuuden vuoksi. Tämä näkyy Nordean mukaan Saksan tuonnin laskuna.

Kaiken lisäksi myös Saksan kokonaistuotanto on laskussa.

”Vuoden toisella neljänneksellä Saksan BKT kääntyi pakkaselle, eikä Q3:lle ole odotettavissa selvää piristymistä”, Nordea toteaa.

Tähän asti juuri Saksa on ollut se perälauta, joka on tukenut euroalueen haurasta kasvua.

”Jos Saksan talouskasvu jää vuoden kolmannella neljänneksellä vaisuksi, myös euroalueen kasvuodotuksia voi hinata alaspäin”, Nordea arvioi.

Kommentoi
Ylös
>