Makrotalous

S&P laski Suomen luottoluokitusta – pääekonomisti vaatii toimenpiteitä

Nordean pääekonomistin mielestä luottoluokituksen lasku on aiheellinen muistutus rakenneuudistusten vauhdittamisen tarpeesta.

Tätä osattiin ennakoida ja pelätä. Luottoluokittaja Standard & Poor’s tiputti Suomen luottoluokituksen AA+:aan aiemmasta parhaasta mahdollisesta, eli AAA:sta.

Suomella on voimassaoleva AAA-luokitus kahdelta muulta merkittävältä luottoluokittajalta Moody’silta ja Fitchiltä. On kuitenkin mahdollista että myöhemmin myös nämä luokittajat laskevat Suomen luottoluokitusta.

Valtiokonttorin mukaan Standard & Poor’s arvioi, että luokitus pysyy todennäköisesti ennallaan seuraavat kaksi vuotta

S&P perustelee luokituksen laskua muun muassa Suomen talouden heikoilla kasvunäkymillä. Luottoluokittajan arvion mukaan Suomen talouskasvun pysähdys tulee jatkumaan. Talouskasvua jarruttavat S&P:n mukaan tutut ongelmat: ikääntyvä väestö, työvoiman pieneneminen, kysynnän heikkeneminen ja markkinaosuuden heikentyminen IT-alalla.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju ei ollut yllättynyt luottoluokituksen laskusta.

”Tätähän tietysti osattiin uumoilla. Tiesimme, että rima heiluu koko ajan, mutta vanhojen tilastojen mukaan odotin, että tämä olisi tapahtunut ensi keväänä”, sanoo Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju YLE:lle.

Luottoluokituksen vaikutukset eivät lyhyellä aikavälillä näy talousluvuissa, vaan vaikutukset ovat lähinnä poliittisia, Kangasharju arvioi. Valtion korkomenot nousevat jonkin verran, mutta eivät paljoa.

Poliittisille päättäjille luottoluokituksen lasku on sen sijaan aiheellinen myrskyvaroitus. Pääekonomistin mukaan nyt on ryhdyttävä nopeasti toteuttamaan rakenneuudistuksia.

”Pelkkä eläkejärjestelmän uudistaminen ei riitä. On saatava työmarkkinat joustavammaksi, sote-uudistus läpi, kuntien tehtäviä saatava yli miljardilla vähennettyä. Kaikki nämä pitää tehdä nopeutetulla aikataululla”, Kangasharju toteaa.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös