Indikaattorit

Uudet tilaukset, vaihtotase – Vihdoinkin positiivisia uutisia Suomen taloudesta

Positiivinen kauppatase ja teollisuuden uusien tilausten kasvu – siinä mittarit jotka antavat kaiken synkkyyden keskellä toivoa pitkään odotetusta talouden käänteestä.

Syyskuussa 2014 Suomen vaihtotase ylijäämäinen, tavarakaupan viennin arvo kasvoi edellisen vuoden syyskuusta. Tilastokeskuksen mukaan vaihtotase oli syyskuussa 0,6 miljardia ylijäämäinen johtuen ylijäämäisestä kauppataseesta.

Suomen tavaraviennin arvo kasvoi kuukausitasolla, mutta vaihtotaseen 12 kuukauden liukuva summa oli edelleen 3,4 miljardia alijäämäinen. Tilastokeskuksen mukaan tavaroita vietiin syyskuussa 5,2 miljardin arvosta kun vastaava viennin arvo edellisen vuoden syyskuussa oli 4,6 miljardia.

Suomen vaihtotase ja kauppatase, 12 kuukauden liukuva summa

Suomen vaihtotase ja kauppatase, 12 kuukauden liukuva summa

Maksutaseen mukainen tavaroiden tuonti laski 6 prosenttia edellisvuoden syyskuusta. Palvelutase oli 0,1 miljardia alijäämäinen. Vaihtotaseen muista alaeristä ensitulo oli 0,3 miljardia ylijäämäinen tulojen uudelleenjaon tilin ollessa 0,2 miljardia alijäämäinen.¨

Vaihtotaseen lisäksi tällä viikolla saatiin Suomen makrotaloudesta myös toinen orastavan positiivinen signaali.

Teollisuuden uudet tilaukset ovat nimittäin kasvussa.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2014 syyskuussa peräti 54,8 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Voimakas kasvu selittyy kuitenkin muutamalla suurella metalliteollisuuden tilauksella. Tammi-syyskuun aikana tilaukset nousivat 9,7 prosenttia edellisvuodesta.

Teollisuuden uusien tilausten vuosimuutos %

Teollisuuden uusien tilausten vuosimuutos %

Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat voimakkaasti syyskuussa. Tilastokeskuksen mukaan kasvu oli voimakkainta metalliteollisuudessa, jossa tilausten arvo oli peräti 81,4 prosenttia edellisvuotta suurempi. Metalliteollisuudessa tilauksia kasvatti erityisesti telakkateollisuuden isot uudet tilaukset. Kemianteollisuudessa tilaukset kasvoivat 15,7 prosenttia ja paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 2,9 prosenttia. Tekstiiliteollisuudessa tilaukset vähenivät 11 prosenttia edellisestä vuodesta.

Tilaustilauksille ovat voimakkaat heilahtelut kuukausitasolla tyypillisiä. Trendi on kuitenkin oikean suuntainen. Kahdeksan viimeisimmän kuukauden aikana ovat tilaukset kasvaneet kesäkuuta lukuun ottamatta kaikkina kuukausina.

Lähde: Tilastokeskus.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös