Osakeanalyysit

Nordea: Venäjä-riippuvaisten pörssiyhtiöiden riskit koholla

Ruplan romahdus ja Venäjän surkeat talousnäkymät vaikuttavat merkittävästi Helsingin pörssin yhtiöiden tulosnäkymiin. Yksi suomalaisyhtiö hyötyy ruplan heikkenemisestä.

Kuluneen pörssivuoden isoja teemoja ovat olleet valuuttakurssiliikkeet ja niiden vaikutukset Helsingin pörssin yhtiöihin”, Nordea toteaa markkinakommenteissaan.

Euro on heikentynyt kesän jälkeen reilut 10 prosenttia suhteessa dollariin, mutta toisaalta rupla on pelkästään lokakuun jälkeen heikentynyt yli viidenneksellä, pankki toteaa.

Valuuttojen liikkeillä on ollut merkittävä vaikutus Helsingin pörssin yhtiöiden tulosnäkymiin.

Nordean mukaan konkreettinen seuraus ruplan sulamisesta oli Asposta irtautuvaksi suunnitellun Leipurin listautumisannin peruuntuminen. ”Leipurin olisi noussut Helsingin pörssin Venäjä-yhtiöiden etulinjaan, sillä yli kolmannes leipomotarvikkeita toimittavan yhtiön myynnistä tulee itänaapurista ja Itä-Euroopasta.

Sijoittajien nälkä uusia Venäjä-yhtiöitä kohtaan on kuitenkin ymmärrettävästi laantunut. Tilanteen vaikeutumista kuvaa hyvin se, että sen jälkeen, kun Leipurin listaamisaikeista alun perin kerrottiin reilu vuosi sitten, rupla on heikentynyt päräyttävät 45 % suhteessa euroon”, pankki toteaa.

Nordean mukaan suomalaisyhtiöistä Venäjän markkinat ovat merkittävässä roolissa myös esimerkiksi Tikkurilalle, Nokian Renkaille, Fortumille, YIT:lle ja Oriola-KD:lle, joka tosin on neuvottelemassa Venäjän toimintojen myynnistä. ”Ruplan viimeaikaisella syöksyllä on negatiivisia vaikutuksia lähtökohtaisesti kaikille itänaapurissa toimiville suomalaisyhtiöille, joten riski Venäjä-yhtiöiden uusille huonoille uutisille on ilmeinen”, pankki arvioi.

Nokian Renkaat on yksi eniten Venäjä-riippuvainen yhtiö Helsingin pörssissä.

Nordean mukaan yhtiö tuottaa jo lähes 80 prosenttia renkaistaan Venäjällä. Ruplan heikkeneminen ei siksi ole yhtiölle pelkästään huono asia, sillä se laskee myös tuotantokustannuksia tietyiltä osin. ”Aiempaa merkittävämpi osa Venäjällä valmistetuista renkaista viedään nykyisin rajojen ulkopuolelle. Ruplan heikkeneminen nakertaa kuitenkin samalla ostovoimaa Venäjällä, joten valuutan heikkeneminen ei jatkossakaan tule olemaan rengasyhtiölle pelkästään hyvä asia”, Nordea toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös