Kumppaniblogit

Sijoittajan pörssinäkymiä vuodelle 2015

näkymät-2015-012015

Miltä näyttävät Suomen ja muun maailman osakemarkkinoiden näkymät tänä vuonna?

Lainaan aluksi osia Kim ja Tom Lindströmin kirjoituksista Nordnet-blogissaan:

”Taloudellinen tilanne jatkuu heikkona Euroopassa ja erityisen synkkänä Suomessa, joka nyt kuuluu EU-alueen pohjasakkaan. Pitkän synkän varjonsa kehitykseen luovat myös Venäjän ulkopolitiikka ja talous. On yhä mahdollista, että Suomen talous supistuu myös vuonna 2015 eli neljättä vuotta perättäin. Erityisen huolestuttavaa on investointien vähäisyys. Tällä hetkellä investoinnit eivät vastaa edes poistoja. Kotimainen kulutus kärsii ylisuureksi paisuneesta julkisesta sektorista sekä siihen liittyvistä vuosien 2011-2014 lukuisista veronkorotuksista.”

”Useimmissa maissa kuten myös maailman kahdessa suurimmassa taloudessa eli USA:ssa ja Kiinassa taloudellinen tilanne on huomattavasti suotuisampi kuin Suomessa. Raakaöljyn ja euron halpenemisesta huolimatta vientiteollisuutemme ei juuri näytä elpyvän ainakaan vuonna 2015. Suomen suurimmat yhtiöt toimivat maanlaajuisesti, joten tulostaso pysynee olosuhteisiin nähden edelleenkin tyydyttävänä. Osinkonäkymät ovat siten jatkossakin melko valoisat, mikä yhdessä lähes nollatasolla olevan korkotason ja Euroopan keskuspankin harjoittaman elvyttävän talouspolitiikan kanssa riittänee pitämään pörssiä lievästi nousuvoittoisena vuonna 2015.”

Lindströmien mielestä Suomen tilanne on todella huolestuttava, eivätkä he pidä elpymistä Suomen vientiteollisuudessa todennäköisenä huolimatta raakaöljyn ja euron halpenemisesta.

Globaalit näkymät

Globaaleja näkymiä voisi kuvailla osittain vaikeina, mutta myös toiveikkaina. USA:n 5 %:n talouskasvu v. 2014 kolmannella neljänneksellä ylitti kaikki odotukset. Koska USA:n painoarvo maailman osakemarkkinoilla on ylivoimaisen suuri, pitäisi tällaisen uutisen merkitä hyvää vuodelle 2015. Lisää etua tuo se, että USA:n työllisyys on parantunut koko vuoden 2014 ajan. Positiivista tunnelmaa edistää myös raju öljyn hinnan lasku, jonka hyöty USA:n kuluttajille lienee jopa kolminkertainen Suomeen ja Eurooppaan verrattuna, koska maassa polttoaineverot ovat hyvin pieniä.

USA:n talouskasvua ja yritysten menestystä edistää juuri nyt kulutuskysynnän kasvu, joka heijastuu suoraan useimpien yritysten tuloksiin. Niinpä öljyn hinnan lasku ruokkii kuluttajien positiivisia mielialoja ja jopa investointien viriämistä rapakon takana.

Tässä tilanteessa edes Kreikan ongelmat eivät nyt pysty pilaamaan globaalien sijoittajien mielialoja kuten oli pari – kolme vuotta sitten, koska yritysten tulosten kasvumahdollisuudet Euroopassa perustuvat nyt öljyn hinnan laskuun ja dollarin kurssin vahvistumiseen. Nämä ilmiöt ovat suotuisia myös Aasialle parantaen sen talousnäkymiä 2015.

Globaalin sijoittajan haasteet vuonna 2015

Maailman kauppa vahvistuu vuosina 2015 ja 2016 pääosin Amerikka-vetoisesti. Niinpä monet valistuneet sijoittajat lisäävät panoksiaan suuriin globaaleihin edelläkävijäyrityksiin.

Toisaalta globaaleja osakemarkkinoita varjostaa korkojen noston uhka, vaikka keskuspankki FED vakuuttelee kärsivällisyyttään asiassa. Korkojen nousun uhka USA:ssa saattaa pitää osakekursseja enemmän ”kurissa” v. 2015 kuin monikaan muu asia maailmassa. Jopa niin, että myönteisetkin talousuutiset USA:ssa saatetaan markkinoilla tulkita koron nostoa edistäviksi uhkatekijöiksi. Amerikassa rahan hinta eli korot nousevat talouskasvun vahvistuessa. Koron noston pelkoa ei pidä asettaa kuitenkaan liian suuren arvoon, ikään kuin ajatellen sen merkitsevän välitöntä romahdusta osakemarkkinoille. Lisäksi öljyn hinnan laskiessa inflaatio myös hidastuu ja paineet korkojen nostamiselle saattavat vähentyä?

Osakemarkkinoiden alkanut vuosi saattaa olla hyvinkin heiluva eli volatiili. Vuoden loppupuolella riskien hallinta nousee todennäköisesti arvoon arvaamattomaan. Paljon riippuu myös öljyn hinnan kehityksestä ja USA:n inflaatiopaineiden helpottumisesta. Se mitä USA:n keskuspankki tekee ja milloin se ryhtyy korkoja nostamaan, on ehkä vuoden pelätyin asia osakemarkkinoiden tulevaa kehitystä ajatellen.

tapio.haavisto@siop.fi

Tapio Haavisto on Suomen Sijoittajaopastus Oy:n toimitusjohtaja ja kokenut sijoittaja. Yritys on neuvonut ja kouluttanut yksityissijoittajia noin 12 vuotta. Haavisto on suorittanut kaksi sijoitusalan ammattitutkintoa eli sijoituspalvelututkinnon sekä sijoitusneuvojan erikoistutkinnon.

www.siop.fi

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös