Osakeanalyysit

Jenkkiosakkeiden arvostustaso erkaantunut tulosodotuksista

Enteileekö tämä osakekuplaa? Amerikkalaisosakkeiden arvostustaso on nyt poikkeuksellisen korkea suhteessa yritysten kasvuodotuksiin.

Jenkkiosakkeet ovat jälleen rikkoneet uusia ennätyksiä. S&P 500 -osakeindeksi kävi tällä viikolla kaikkien aikojen ennätyslukemissa. Samalla S&P 500 -indeksin keskimääräinen osakkeiden arvostustaso on noussut selvästi yli historiallisen keskiarvonsa.

Arvostustason selviä poikkeamia historiallisesta keskiarvosta on toki nähty ennenkin. Esimerkiksi 2000-luvun teknologiahuumassa S&P-indeksin keskimääräinen P/E-kerroin nousi tasolle 24.

Mielenkiintoiseksi tämän hetken arvostustason tekee se, että nyt keskimääräinen P/E-kerroin ei enää seuraa yhtiöiden keskimääräistä osakekohtaisen tuloksen kasvuodotusta.

Alla oleva Zero Hedge -sivuston laatima kuvaaja valaisee asiaa. Osakkeiden keskimääräinen P/E-kerroin (ennustetuilla osakekohtaisilla tuloksilla laskettu) on aiemmin korreloinut yritysten osakekohtaisten tulosten kasvuodotusten kanssa hämmästyttävän selvästi. Korrelaatio tulosodotusten ja P/E-kertoimen välillä on peräti 83 prosenttia.

Lähde: Zero Hedge

Lähde: Zero Hedge

Zero Hedge -sivuston mukaan aina kun P/E-kerroin on selvästi poikennut tulosodotuksista (poikkeamat näytetty vihreäreunaisilla alueilla), ovat osakkeiden markkina-arvot romahtaneet. Esimerkiksi vuosina 1987 ja 2002 osakkeet romahtivat yli 30 prosenttia, ja vuonna 2011 yli 20 prosenttia.

Arvostuskertoimen ja tulosodotusten erkaantuminen on siis aiemmin ennakoinut osakeromahdusta.

Tämän hetken arvostustason ja tulosodotusten erkaantuminen on ennätyksellisen korkea. Keskimääräinen S&P 500 -indeksin P/E-kerroin on yli 16 vaikka tuloskasvun ennusteet ovat laskeneet lähelle 10 prosenttia.

Tulosodotuksiin nähden korkealle osakkeiden arvostustasolle voi toki löytyä muitakin selityksiä kuin osakekuplan muodostuminen. Osakkeiden arvostuskertoimien nousua on ruokkinut ennätyksellisen alhaalle painunut korkotaso. Osakkeille vaihtoehtoisten velkakirjojen tuotot ovat nyt niin alhaalla, ettei osakkeille välttämättä ole sijoittajien mielestä hyviä vaihtoehtoja.

Alhainen korkotaso siis saattaa osaltaan selittää havaittua arvostustason ja tulosodotusten poikkeamaa.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös