Makrotalous

Onko eurokriisi ohi?

Eurooppa-talouskehitys-eurokriisi-032015

Taaleritehdas uskoo että euroalueen talouskasvu saattaa yllättää positiivisesti.

Euroalue ei ole päässyt kunnolla jaloilleen vuonna 2008 alkaneesta finanssikriisistä. Yhdysvallat on porskuttanut jo pitempään positiivisissa tunnelmissa niin reaalitaloudessa kuin finanssimarkkinoillakin.

Nyt näyttää kuitenkin siltä että Euroopallakin alkaa olla edellytyksiä talouden käynnistymiselle, toteaa varainhoitoyhtiö Taaleritehdas uutiskirjeessään.

Lukuisat tekijät tukevat Taaleritehtaan mukaan Euroopan näkymiä.

”Öljyn hinta on laskenut noin 50 prosenttia viime kesäkuun huipuista, Euro on heikentynyt Yhdysvaltojen dollaria vastaan 20 prosenttia ja Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoitti tammikuun puolessa välissä aloittavansa ensimmäisen määrällisen elvytysohjelmansa. Lisäksi finanssipolitiikassa on nähty U – käännös. Jatkuvan säästökuurin sijaan korostetaan aikaisempaa enemmän kasvua tukevien investointien merkitystä”, varainhoitoyhtiö toteaa.

Öljyn hinnan lasku nostaa Taaleritehtaan mukaan kulutuskysyntää ja euron heikentymisen kasvattaa nettovientiä kun yhteisvaluutta-alueen tuotteet maksavat ulkomailla aiempaa vähemmän.

Myös EKP on vihdoinkin nousemassa elvytyksessä keskeiseen asemaan: ”Keskuspankki on ilmoittanut ostavansa jälkimarkkinoilta kuluvan vuoden aikana 450 mrd eurolla euromaiden joukkolainoja. Tämä vastaa noin 50 % kaikkien uusien emissioiden yhteismäärästä. Kun markkinoille tulee uusi jättimäinen sijoittaja, jolle hinnalla ei ole niin väliä niin hinnoilla on taipumus nousta. Velkarahan hinta finanssimarkkinoilla onkin historiallisen edullista.”

Aiempaa vahvempi finanssisektori ja EKP:n toimet ovat Taaleritehtaan mukaan johtaneet siihen, että yhden euromaan ongelmat eivät suoraan heijastu muihin maihin. Tämä on helpottanut euroalueen kriisimaiden tilannetta Kreikkaa lukuun ottamatta. ”Italian ja Espanjan korkotasot ovat laskeneet edelleen ja erkaantuneet täysin Kreikan kehityksestä. ”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös