Kumppaniblogit

10 prosentin tuotto-odotus ei ole nyt realistinen (osa 2)

Osakemarkkinoiden tulevia tuottoja arvioitaessa törmää toistuvasti oletukseen 10 prosentin vuosituotosta.

Se on totta, että historiallisesti kehittyneiden osakemarkkinoiden nimellinen tuotto on ollut noin 10 prosenttia (S&P 500 indeksin tuotto osinkoineen vuosina 1965-2014 oli 9,9 prosenttia). Tällä hetkellä osakkeet ovat kuitenkin keskimäärin sen verran optimistisesti arvostettuja, että sijoittaja joutunee tyytymään selvästi matalampaan tuottoon.

Palaan edellisen kirjoitukseni esimerkkiin, jossa sijoitin Seligsonin USA-indeksirahastoon 05.04.2007.

Seligson-USA-indeksirahasto-kuva1-042015

Jos olisin tehnyt sijoituksen pari vuotta myöhemmin, niin sijoituksen tuotto näyttäisi seuraavalta:

tuotto-tinpie2-042015

 

5 vuoden tuotto on ollut 102 prosenttia (15 % per annum). Noin kaksi vuotta aikaisemmin tehtyjen osto vain 7,3 % per annum.

Pyydän anteeksi, jos edellä kirjoitettu on teille täysin triviaalia tietoa. Onhan selvää, että sijoituksen tuotto paranee, jos samaa arvotavaraa ostaa halvemmalla. Tämä tosiasia kuitenkin näyttää toistuvasti unohtuvan tai siitä ei välitetä. Arvioni mukaan olemme nyt suurin piirtein samanlaisessa tilanteessa kuin vuonna 2007. Sijoittamalla osakeindeksiin voi yhä odottaa kohtuullista pitkän aikavälin tuottoa, mutta erinomaista 10 prosentin tuottoa odottava joutuu todennäköisesti pettymään.

Mika Hyttinen
Sijoituskirjailija
Kommentoi
Ylös
>