Kumppaniblogit

10 prosentin tuotto-odotus ei ole nyt realistinen (osa 3)

Aikaisemmissa kirjoituksissa yritin perustella kantaani, että 10 prosentin tuotto-odotus on harvoin realistinen ja useimmiten turhan optimistinen.

Käytin esimerkkkinä vuonna 2007 tekemääni indeksisijoitusta, mutta tässä on vielä yksi havainnollistava kuva Helsingin pörssin keskiarvon kehityksestä (osinkoineen) Suomen ensimmäisen indeksirahaston aloituspäivästä (1.4.1998) nykyhetkeen:

Suomi-osakeindeksi-042015

Omistamalla Suomi-indeksirahastoa 17 vuoden ajan olisi sijoituksesi arvo noussut mukavalta kuulostavasti 288 prosenttia. Per annum tuotto olisi tällä hetkellä kuitenkin ”vain” 8,3 prosenttia. Esimerkiksi vuosina 2008, 2009, 2011 ja 2012 oli kuitenkin mahdollista ostaa indeksiä hinnalla, jolla vuosituotto on ollut yli 10 prosenttia.

Mutta mitä näillä historiallisilla tapahtumilla on tekemistä tämän päivän sijoittajan tulevien tuottojen kanssa? HIstoria ei tietenkään suoraan kerro tulevan vuoden pörssitapahtumista oikein mitään, mutta voimme kuitenkin oppia muiden sijoittajien virheistä, jotta emme itse päätyisi tekemään näitä samoja (ja yksinkertaisia) virheitä.

Oman tulkintani mukaan osakemarkkinoilla hinnat heiluvat säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta heilunta ei ole minusta ongelma. Kun tiedämme (vaikka Suomi-indeksrahaston 17 vuoden historiaa katsomalla) hintojen heiluneen voimakkaasti sekä ylös että alas, niin miksi kuluva vuosikymmen muodostaisi asiaan poikkeuksen. Toki tasaisemman kehityksen urakin on mahdollinen, mutta on hyvä henkisesti (ja taloudellisesti) varautua suuriinkin muutoksiin.

Jonain päivänä tunnelma osakemarkkinoilla muuttuu nykyistä pessimistisemmäksi, mutta en vain tiedä milloin. Moni yrittää arvata ja ajoittaa kaupankäyntiään, mutta harva siinä onnistuu. Minun tavoitteeni on pitää sijoittaminen yksinkertaisena ja tuottavana, eikä pitkä nousumarkkina muuta tätä periaatetta. Olen tänäänkin valmis ostamaan hyvää bisnestä, jos hinta on kohdallaan. Mutta osakeíndeksi ei tällä hetkellä täytä tuottovaatimustani.

Osakeindeksin tuoton päihittäminen on helpommin sanottu kuin tehty, mutta siitä lisää seuraavassa kirjoituksessa.

Mika Hyttinen
Sijoituskirjailija
Kommentoi
Ylös
>