Yritysuutiset

Apple voi pian olla arvoltaan biljoona dollaria

Apple-iPhone-042015

Apple oli 18 vuotta sitten lähes konkurssin partaalla. Nyt yhtiön markkina-arvo on tähtitieteellinen.

Yhtiön menestystarinan pääarkkitehtinä pidetään tietenkin yhtiön edesmennyttä toimitusjohtajaa Steve Jobsia.

Steve Jobs ja Steve Wozniak perustivat Apple-yhtiön vuonna 1976. Jobs erosi yhtiöstä vuonna 1985, ja palasi Applen toimitusjohtajaksi vuonna 2000.

Toisella kerralla Applen kipparina Jobs loihti Applesta todellisen menestystarinan. Vuonna 2001 julkaistiin iPod-musiikkisoitin, mutta taloudellisesti menestynein tuote oli kuitenkin vuonna 2007 julkaistu ensimmäinen älypuhelin iPhone.

Jobs menehtyi vuonna 2011 ja hänen paikkansa peri yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Tim Cook.

Cookin aikana Apple pystyi vahvan myynnin ja iPhonen uudempien versioiden avulla kaksinkertaistamaan kannattavuutensa, toteaa amerikkalainen CNNMoney. Cookin aikana Apple toi markkinoille ensimmäisen älykellon Apple Watch:n, jonka ennakkotilauksia alettiin ottaa vastaan viime viikolla.

Applen tulevaisuuden kasvu nojaa ehkä hieman yllättäen kuitenkin sen vähemmän hohdokkaassa ohjelmistoliiketoiminnassa, CNNMoney väittää.

FBR Capital Markets -yhtiön analyytikko Daniel Ives uskoo ohjelmistojen olevan se ”kruununjalokivi”, joka nostaa Applen markkina-arvon 1 biljoonaan dollariin (biljoona dollaria on tuhat miljardia).

Applen iOS-käyttöjärjestelmä on alusta joka tarjoaa ohjelmistokehittäjille mahdollisuuden kehittää miljoonia sovelluksia. Juuri valtava sovellusten tarjonta tekee Applen tuotteista houkuttelevia kuluttajien silmissä.

Maaginen biljoonan dollarin rajapyykki ylittyy jos teknologiajätin osakkeen arvo nousee 185 dollariin (tällä hetkellä noin 125 dollaria). Ives uskoo Applen osakkeen nousevan tuolle tasolle, ja hän antaa osakkeelle ”Lisää”-suosituksen.

Apple-osakekurssi-042015

CNNMoney huomauttaa kuitenkin, että Ivesin tavoitehinta on kaikkein optimistisin analyytikoiden ennusteista.

Apple on jo tällä hetkellä ylivoimaisesti maailman arvokkain yhtiö ja sen arvo on lähes 730 miljardia dollaria. Yhdysvalloissa lähellä ei ole vakavasti otettavia kilpailijoita arvokkaimman yhtiön tittelistä, sillä seuraavaksi arvokkain ExxonMobil on arvoltaan ”vain” 363 miljardia dollaria.

Kiinalainen öljy- ja kaasuyhtiö PetroChina on jo ehtinyt olla biljoonan dollarin arvoinen vuonna 2007. Tällä hetkellä sen arvo on 369 miljardia dollaria.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös