Osakeanalyysit

Onko Nokialta luvassa lisäosinko?

Jos Nokia myy HERE-karttapalvelunsa, on sillä niin muhkea käteisreservi, etteivät osakkeenomistajat välttämättä enää hyväksy osinkojen panttaamista, arvioi sijoitustoimittaja.

Nokia maksoi matkapuhelinliiketoiminnan myynnin jälkeen lisäosingon, mutta muutoin yhtiö on pitänyt kassaansa vahvana, sijoittamiseen erikoistunut toimittaja Karo Hämäläinen kirjoittaa Taloustaito-sivuston blogissaan.

Viime vuodenvaihteessa Nokian nettokassa oli viisi miljardia euroa eli 1,40 euroa osaketta kohden.

Alcatel-Lucent -kaupan jälkeen spekulaatiot HERE-karttaliiketoiminnan myynnistä ovat kiihtyneet. Jos Nokia luopuu HERE:stä, toisi se yhtiön kassaan tuhtisti lisää riihikuivaa käteistä. ”Markkinakommentaattorit ovat arvioineet, että HERE:stä voisi lohjeta viitisen miljardia euroa”, Hämäläinen kirjoittaa.

Osinkoreservejä Nokialla siis riittää.

Hämäläisen mukaan Nokian pidättyvyys osingonjaossa on tähän asti ollut viisasta, koska yhtiö on halunnut pitää auki käteisen käyttämisen yrityskauppaan. Merkittävä osa Alcatel-Lucent-ostosta kuitenkin toteutunee osakevaihtona esitetyn tarjouksen mukaisesti.

Jos niin käy ja HERE-kauppa toteutetaan käteisellä, Nokian nettokassa nousee Hämäläisen mukaan lähelle kymmentä miljardia.

Niin suuresta käteisreservistä alkaa löytyä jo jaettavaa osingonomistajille. ”Euron suuruinen lisäosinko ei olisi mitenkään mahdoton HERE-kaupan jälkeen”, Hämäläinen arvioi.

On odotettavissa että HERE-kaupan toteutumisen jälkeen sijoittajat alkavat aiheellisesti perätä rahojaan. Hämäläisen mukaan verkkofuusion ollessa käynnissä ei ole enää uskottavaa, että rahaa pidettäisiin jemmassa miljarditolkulla yritysostoja tai uusia laajenemisia varten.

Kommentoi
Ylös
>