Makrotalous

Suomen vaihtotase edelleen reilusti pakkasella

Tilastokeskuksen mukaan Suomen helmikuun 2015 vaihtotase oli 0,5 miljardia alijäämäinen.

Maksutaseen mukainen kauppatase oli tasapainossa. Tavaroiden viennin ja tuonnin arvot laskivat hieman edellisvuoden helmikuusta.

Tilastokeskuksen mukaan tavarakaupan ollessa helmikuussa 2015 tasapainossa vaihtotaseen alijäämä syntyi negatiivisesta palvelutaseesta ja tulojen uudelleenjaon tilistä.

vaihtotase-kauppatase-042015

 

Tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettu vienti oli kaksi prosenttia edellisvuoden helmikuuta alemmalla tasolla, kun tammikuussa jäätiin peräti kahdeksan prosenttia edellisvuoden tammikuun kokonaisviennistä. Myös tuonti toipui tammikuun selvästä notkahduksesta, mutta jäi edellisvuoden helmikuuta alemmalle tasolle. Vaihtotaseen 12 kuukauden liukuva summa oli 3,8 miljardia alijäämäinen.

Vaihtotase koostuu kauppataseesta, palvelujen ulkomaankaupasta sekä tuotannontekijätuloista ja tulonsiirroista Suomen ja ulkomaiden välillä. Vaihtotaseen alijäämä merkitsee ulkomaisen nettovelan kasvua. Kauppatase puolestaan kertoo maan tavaroiden viennin ja tuonnin erotuksen.

Kommentoi
Ylös
>