Osakeanalyysit

Nordea: Nokian ja Alcatel-Lucentin yhdistymisessä on järkeä

Uusi verkkoyhtiöjätti pyrkii yhdistymisellä säästöihin ja vakavaraisuuden parantamiseen. Edessä on luultavasti karttapalvelu HERE:n myynti.

Nokian ja Alcatel-Lucentin yhdistymisestä on esitetty arvailuja jo pitkää. Tänään Nokia vihdoin ilmoitti, että se on päässyt sopimukseen yhdistymisestä ranskalaisen kanssa. Yhdistymisen ansiosta Nokiasta tulee maailman suurin alan toimija, ja se syrjäyttää johtopaikalta nykyisen markkinajohtaja Ericssonin. Järjestelyssä Nokia ostaa kaikki Alcatelin osakkeet, ja maksaa ne omilla osakkeillaan.

Nordea suhtautuu suurkauppaan myönteisesti.

”Pidämme kauppaa järkevänä pitkällä tähtäimellä, sillä se tekee Nokiasta suurimman toimijan ja antaa sille aivan uusia toimintamahdollisuuksia. Yhtiö odottaa kaupan tuovan mukanaan jopa 900 miljoonan euron synergiahyödyt vuositasolla vuodesta 2019 eteenpäin. Samalla tavoitteena on 200 miljoonan euron säästöt korkokustannuksissa”, Nordea toteaa markkinakommenteissaan.

Kahden näin suuren yhtiön yhdistäminen ei kuitenkaan tule Nordea mukaan olemaan helppoa.

Ranskan valtio on viime vuosina varsin aggressiivisesti puuttunut yritysjärjestelyihin sekä yhtiöiden sisäisiin asioihin. Maan johto pyrkii välttämään työpaikkojen menetyksiä, ja myös kulttuurierot luovat omat haasteensa kokonaisuuteen.

”Uudessa yhtiössä riittänee myös uudelleenjärjesteltävää, sillä kaikki Alcatelin osat eivät välttämättä ole kiinnostavia Nokialle. Edessä lienee siis uudelleenjärjestelyiden lisäksi myös joidenkin osien myynti”, Nordea totea.

Nokian ja Alcatel-Lucentin yhdistymisen seurauksena syntyvä verkkoyhtiöjätin tavoitteena on Nordean mukaan saavuttaa vakavarainen investment grade -luottoluokitus. Tällä hetkellä Nokian luottoluokitus on BB (Standard & Poor’s) ja Alcatel-Lucentin B (myös S&P).

Vakavaraisuuden nostaminen voi tapahtua esimerkiksi siten, että Nokia myy sille strategisesti vähemmän tärkeän karttapalvelu HERE:n. Nokia ilmoittikin tänään aloittaneensa HERE-liiketoimintansa strategisten vaihtoehtojen, mukaan lukien liiketoiminnan mahdollisen myynnin, arvioinnin.

HERE:stä on Bloombergin mukaan mahdollisesti kiinnostunut kyytipalveluyritys Uber. Myös saksalaiset autovalmistajat saattavat olla kiinnostuneita Nokian karttabisneksestä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös