Asunnot ja kiinteistöt

Tuloerot omistus- ja vuokra-asunnoissa asuvien välillä kasvussa

Vuokralla-asuvien ja omistusasunnoissa asuvien väliset tuloerot ovat kasvussa. Myös asumiskustannuksissa on iso ero.

Tilastokeskuksen mukana omistusasunnoissa asuvien kotitalouksien tulotaso pysytteli samana (kasvua 0,3 %). Vuokra-asunnoissa asuvien kotitalouksien tulotaso laski sen sijaan edellisvuodesta reaalisesti 3,7 prosenttia. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen tulonjakotilastosta.

Kotitalouden kulutusyksikköä kohti laskettujen, ekvivalenttien käytettävissä olevien rahatulojen mediaani oli 25 200 euroa omistusasunnoissa ja 16 560 euroa vuokra-asunnoissa asuvilla kotitalouksilla vuonna 2013. Kaikkien kotitalouksien käytettävissä olevat rahatulot olivat keskimäärin 22 230 euroa (mediaani) kulutusyksikköä kohti, reaalisesti 0,9 prosenttia pienemmät kuin edellisvuonna.

Tilastokeskuksen mukaan vuokralla asuvat kotitaloudet ovat aiempaa pienituloisempia omistusasuntokotitalouksiin verrattuna. Asunnon hallintasuhteiden mukainen tulokehitys on eriytynyt myös pitkällä aikavälillä 1990-luvun jälkipuoliskolta lähtien.

Omistusasujien tilanne on muutoinkin taloudellisesti vakaampi kuin vuokralla asuvien. Parempien tulojen lisäksi omistusasujien asumiskustannukset ovat reippaasti vuokralla asuvia alhaisemmat.

Omistusasunnoissa asuvien kotitalouksien asumiskustannukset olivat keskimäärin 11,0 prosenttia (pieneni 0,5 prosenttiyksikköä edellisvuodesta) ja vuokra-asunnoissa asuvien kotitalouksien asumiskustannukset 26,6 prosenttia (kasvoi 0,8 prosenttiyksikköä edellisvuodesta) käytettävissä olevista rahatuloista vuonna 2013.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös