Tunnusluvut

Markkinan tuotto-odotuksen arviointi: Tobinin Q

Tobinin Q vertaa koko markkinan hintaa yritysten jälleenhankita-arvoon (engl. replacement cost).

Alla oleva kuva esittää Yhdysvaltojen osakemarkkinan  Q-arvon (lukuunottamatta finanssisektoria) 1900-luvun alusta tämän vuoden alkuun asti.

Tobins-Q-Ratio1

Yhdysvaltain markkinoilla keskimääräinen Q on 0,71, minkä perusteella Yhdysvaltalaiset osakkeet ovat menetelmän mukaan tällä hetkellä reilusti yliarvostettuja.

Miten hyvin Q ennustaa tulevaa tuottoa?

Alla oleva diagrammi havainnollistaa Tobinin Q:n suhdetta toteutuneeseen S&P500:n nimellistuottoon välillä 1900-2002.

Tobin Q tuotto

Datan saatavuus

Q:n laskenta vaatii historiallista ja ajantasallaolevaa dataa osakemarkkinan kokonaishinnasta ja sen yritysten omaisuuden jälleenhankinta-arvosta. Yhdysvaltain keskuspankki julkaisee dataa, josta paikallisen Q-luvun laskenta onnistuu. En ole löytänyt ilmaista lähdettä datalle Yhdysvaltain ulkopuolisille markkinoille.

Stephen Wright Lontoon Yliopistosta on rekonstruoinut Yhdysvaltain historiallisen Q-arvon välille 1900-2002. Data ja Q-lukuun liittyviä papereita on saatavilla Wrightin kotisivulla.

Yhdysvaltain ajantasallaolevan Q-luvun saa dshort.com-sivustosta.

Yhteenveto

Q-luvun laskentaan tarvittavaa dataa ei näytä olevan saatavilla jenkkien ulkopuolelle, eli täsmällen sama ongelma kuin CAPEn laskennassa. Jenkkien markkinan arvostuksen mittaamiseen on tarjolla useita menetelmiä, mutta jenkkien ulkopuolella on vaikeampaa.

Artikkeli on julkaistu alun perin Arvosijoittajan Tie -sivustolla 21.6. 2011.

Huom! Artikkelissa esitetty arvio yhdysvaltalaisten osakkeiden arvostuksesta liittyy alkuperäisen artikkelin julkaisuajankohtaan, eli kesäkuuhun 2011.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös