Markkinakommentit

Venäläisosakkeet alkuvuoden tähtiä

Venäjä-osakkeet-052015

Venäläisosakkeet ovat olleet Nordean mukaan kuluvan vuoden parhaimpia tuotonlähteitä euroissa mitattuna.

”Yli puolet n. 50 prosentin eurotuotoista on kuitenkin tullut ruplan hurjasta vahvistumisesta – tai oikeammin kriisitasoilta palautumisesta”, Nordea toteaa maanantain markkinakommenteissaan.

Pankin mukaan ruplan alkuvuoden ralli taas selittyy pitkälti öljyn hinnan palautumisella pohjistaan 50 dollarin alapuolelta 65 dollarin tietämille tynnyriä kohden. ”Nousua on vauhdittanut myös sijoittajien spekulointi. Venäjän osakkeet ovat menneet mielestämme perustekijöiden edelle, joten nousua ei kannata lähteä jahtaamaan.”

Itänaapurin valuutta on kuitenkin vahvistunut jo hieman liikaakin, Nordea arvioi. Liiallisen ruplan vahvistumisen ovat jo todenneet myös maan valtiovarainministeri sekä keskuspankki.

Venäjän keskuspankki onkin jo reagoinut uuteen ongelmaan, sillä se ilmoitti reilu viikko sitten alkavansa ostaa ulkomaanvaluuttaa.

Nordean mukaan ilmoitus sai aikaan arvailuja siitä, että tarkoitus on heikentää ruplaa. Välttämättä se ei kuitenkaan onnistu. ”Vaikka hallitusti heikompi valuutta olisikin tervetullut sekä Venäjän valtiolle että venäläisyhtiöille, ei 100 – 200 miljoonan dollarin päivittäisillä valuuttakaupoilla vielä saada suurta liikettä aikaan. Joulukuun ruplakriisin aikaan keskuspankki esimerkiksi myi keskimäärin reilun miljardin dollarin arvosta ulkomaista valuuttaa. Ja silläkin saatiin lähinnä vaimennettua pahimpia liikkeitä”, Nordea arvioi.

MICEX-indeksi-Venäjä-052015

Kommentoi
Ylös
>