Makrotalous

Kreikan tilanne entistäkin epäselvempi

Kreikan yllätystulos kansanäänestyksestä johtaa entistäkin sekavampaan tilanteeseen Kreikassa ja euroalueella.

Kreikan kansanäänestyksen Ei-äänten saama 61 prosentin ääniosuus oli täydellinen yllätys. Ennakkoon oli arvioitu äänestystuloksesta hyvin tasaista ei- ja kyllä -äänten välillä.

Äänestystulos tekee Kreikan tilanteesta entistäkin kaoottisemman. Kreikan hallitus pyrkii äänestystuloksen saamansa mandaatin avulla neuvottelemaan paremmat ehdot lainoittajien kanssa. Lainoittajat eivät ole kuitenkaan olleet valmiita tulemaan vastaan.

Lähipäivien suurin epävarmuustekijä on kuitenkin pankkien tilanne. Kreikan pankeilta ovat rahat loppumassa hyvin nopeasti. Mikäli EKP ei lisää hätärahoitusta pankeille, on maassa edessä karmea pankkikriisi.

Uutistoimisto Reuters arvioi nimettömien lähteidensä perusteella, että EKP pitää todennäköisesti Kreikan pankeille antamansa hätärahoituksen nykyisellä, rajoitetulla tasollaan.

Reutersin mukaan EKP tuskin lisää ELA-hätärahoituksen määrää sen jälkeen, kun kreikkalaiset selvin luvuin torjuivat maan lainaohjelman ehdot sunnuntain kansanäänestyksessä.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi Ylen aamu-TV:ssä Kreikan tilanteen olevan hyvin haastava. Euroopan keskuspankilla ei pääanalyytikon mukaan ole mitään edellytyksiä kasvattaa hätärahoitusta ja pankit tulevat pysymään kiinni.

Hätärahoitus saattaa Kreikan kannalta pahimmassa tapauksessa loppua kokonaan, kun tuki Kreikalle arvioidaan uudelleen viimeistään heinäkuun 20. päivänä, jolloin erääntyy maksettavaksi EKP:n aiemmin myöntämä 3,5 miljardin euron hätälaina.

Mikäli Kreikka ei selviä lainaerän maksusta EKP:lle, ei EKP voi nykyisten EU-säädösten mukaan jatkaa Kreikan tukemista. Käytännössä viimeistään tässä tilanteessa Kreikka olisi pakotettu eroamaan eurosta.

Tuolloin Kreikan olisi pakko ottaa käyttöön jonkinlainen rinnakkaisvaluutta.

Paluu dragmaan olisi kuitenkin erittäin kivulias jo siitäkin syystä ettei uutta valuuttaa saada markkinoille niin pikaisesti kuin mitä Kreikka käteistä tarvitsisi. Ongelmaksi voisi muodostua myös dragman uskottavuus maksuvälineenä.

Tänään maanantaina jo nähdään mikä on markkinoiden tuomio äänestystulokseen. Kaukoidän markkinoilla ovat pörssit olleet jo laskussa ja euron arvo suhteessa dollariin on laskenut aamupäivällä 1,10 dollariin.

Markkinoiden mielenkiinto kohdistuu myös muiden euroalueen reuna-alueiden valtiolainojen korkoihin. Italian, Portugalin ja Espanjan valtionlainojen korkojen tämän päivän suunta kertoo mahdollisesta Kreikan kriisin tartuntariskistä muihin euroalueen kriisimaihin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös