Markkinakommentit

Fennovoima-päätöksen kynnyksellä piensijoittajat kahmivat Fortumia

Fortumin osake on laskenut kevään huipusta jo yli 25 prosenttia.

Heinäkuussa murheet Kreikan kriisistä huojentuivat asteen verran, ja yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien kautta osakkeita ostettiin nettona lisää jopa 161,8 miljoonalla eurolla, kertoo Nordnet tiedotteessaan.

Osakepainon kasvusta huimat 56 prosenttia on Fennovoima-ratkaisuaan panttaavan Fortumin ostoja.

Fortum-osakekurssi-082015

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, FIM, Nordea, Pohjola, UB) kautta tehtyjen osakekauppojen euromääräinen vaihto kasvoi heinäkuussa 0,6 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Helsingin pörssin yhteenlaskettu vaihto nousi vuodentakaisesta heinäkuusta jopa 31,6 prosenttia. Online-välittäjien kauppamäärät piristyivät edelliskuusta euromääräisesti 3,2 prosenttia. Koko pörssin osalta kauppamäärät kasvoivat enemmän, 6,7 prosenttia.

Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppamäärät kasvoivat 18,2 prosenttia. Yksityissijoittajien kauppoja toteutettiin 9,3 prosenttia viime vuoden kesäkuuta enemmän. Koko pörssissä kauppamäärät kohosivat kuluvan vuoden kesäkuusta 10,1 prosenttia. Yksityissijoittajilla kasvua oli 18,4 prosenttia.

Piensijoittajat luottavat valtioon Fortumissa, suur- ja ulkomaiset sijoittajat ovat varpaillaan

”Piensijoittajat ovat seuranneet alkukesän aikana Fennovoima-hankkeen kompurointia Fortumin linssi ostokiikareissa. Fortumilla uskotaan olevan voittava arpa useassa eri skenaariossa, ja että pattitilanteeseen jumittuminenkin johtaa jopa kahdeksan prosentin osinkotuottoon osakkeen viime aikojen laskun jälkeen. Fortumin osake onkin laskenut kevään huipusta jo yli 25 prosenttia. Tämän perusteella osa suur- ja ulkomaisista sijoittajista pitää mahdollisena, että Fortumin kädestä löytyy vielä Musta Pekka”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Niklas Odenwall .

Vahvoja tulosjulkistajia kevennettiin, alkukesän kurssilaskijoita lisättiin

”Mallikelpoiset puolivuotistulokset julkaisseet Elisa, Orion, Amer Sports, Nordea, Wärtsilä ja Kemira päätyivät heinäkuussa nettomyydyimpien osakkeiden kärkikymmenikköön. Näiden viime aikoina loistaneet osakekurssit ovat houkutelleet yksityissijoittajia keventämään omistuksiaan, vaikka yhtiöiden osingonmaksukyky on kohentunut. Samaan aikaan suuria panoksia on asetettu niiden suuryhtiöiden osakkeisiin, jotka lukeutuvat viimeisten kuuden kuukauden heikoimmin kehittyneisiin. Heinäkuun kolme netto-ostetuinta osaketta, Fortum, Kone ja Outokumpu, ovat muutoin nousuvireisessä pörssissä harvinainen kolmikko, sillä jokainen niistä on nyt matalammalla kurssitasolla kuin vuoden alussa. Yksityissijoittajat näyttävät soveltavan vaatekauppahinnoittelun logiikkaa: kun viime aikojen tuoton edessä on miinus, on kyseessä alennusmyynti, ja kun siinä on voimakas plussa, on syytä kotiuttaa voittoja ja poistua takavasemmalle”, analysoi Odenwall.

Myyntilistalla monivuotisiin huippukursseihin noteerattuja yhtiöitä

”On alleviivattava, että heinäkuun nettomyydyimpien osakkeiden koko kärkikymmenikön osakekurssit ovat tänään joko monivuotisissa huippunoteerauksissaan tai ainakin hyvin lähellä niitä. Yksityissijoittajat keventävät nyt sankoin joukoin hyvin tuottaneita osakkeita tilanteessa, jossa talouskasvu ei ole vieläkään hyrähtänyt käyntiin ja julkisen keskustelun täyttää tarvittava yhteiskuntasopimus. Reaalitalouden alakulon ja ennätyksiin nousseiden kurssien välille revennyt välimatka saa osan sijoittajista varpailleen. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin heikkotuottoisen korkomarkkinan pitkittyessä se, mihin varat lykättäisiin seuraavaksi”, arvioi Odenwall.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös