Sijoitusideat

Suomi Fundamentti -mallisalkussa uusi kärki

Suomi Fundamentti hävisi heinäkuussa indeksille, mutta alkuvuoden tuotto on ollut kaksinkertainen. Suomalaisista osakkeista löytyy nyt paljon houkuttelevia sijoituskohteita.

Suomi Fundamentin alkuvuosi ollut hurja

Suomi Fundamentti hävisi heinäkuussa indeksille. Mallisalkkumme nousi 3,0 %, kun OMX Helsinki Cap nousi 4,4 %. Vuoden alusta Suomi Fundamentti on tuottanut 33,7 % ja OMX Helsinki Cap on tuottanut 16,8 %.

Tuloskausi on vielä kesken ja se näkyy Suomi Fundamentin kärkiyhtiöissä. Salkun uusi TOP-3 on Fortum, YIT ja Affecto. Kolmikosta ainoastaan Affecto ei ole vielä kertonut Q2-tulosta. Yhtiö tosin jo antoi tulosvaroituksen etukäteen, jossa kertoi liikevaihdon jäävän viime vuotista alemmaksi. Tulosohjausta ei laskettu, mutta Affecton liiketoiminnassa alhaisempi liikevaihto näkyy suoraan tuloksessa.

Fortumin osakkeessa on mielestämme 30 %:n nousuvara. Lue sijoitusideamme täältä.

Myös YIT vaikuttaa mielestämme houkuttelevalta. Osake on laskenut 28.7. tulosjulkistuksen jälkeen 15 % ja heinäkuun huipuista 23 %. Miksi? Siksi, että yhtiön johto laski YIT:n riskiä ja myi pienemmällä katteella maksimoiden kassavirran. Mielestämme huono peruste näin syvälle kurssilaskulle.

YIT:n toisen kvartaalin toimialaraportoinnin mukainen liikevaihto oli 416,1 M€ (analyytikoiden ennuste 411,3 M€) ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 18,6 M€ (ennuste 24,8 M€). YIT maksimoi kassavirtansa kannattavuuden kustannuksella. Kassavirta investointien jälkeen oli 113 M€ ja yhtiö pääsi nettovelkaantumistavoitteeseen yli vuoden etuajassa. Tilauskanta oli vertailukautta alemmalla tasolla, mutta kasvoi 19 % maaliskuun lopun tasolta. Johdon mukaan kannattava kasvu tuleville vuosille on varmistettu. Ohjaus ennallaan. Konsernin liikevaihdon kasvun arvioidaan olevan välillä -5 ja 5 % vertailukelpoisin valuuttakurssein. Liikevoittomarginaalin ilman kertaluonteisia eriä arvioidaan jäävän alle vuoden 2014 tason.

YIT:n osakkeen edullisuutta voi tarkastella esim. vuoden 2013 tuloksella. Yhtiön oikaistu liiketulos oli tällöin 154 M€ ja oikaistu EPS 0,85 €. Osinkoa yhtiö jakoi 0,38 €. Jos YIT:n olettaa pääsevän näihin lukuihin vuoden 2016 tai 2017 aikana ovat tunnusluvut seuraavat:

  • P/E = 6,4
  • Osinkotuotto-% = 7,0 %
  • P/B = 1,1 (käyttäen taseen tämän hetkistä omaa pääomaa)

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalu päivitetty

Myös Suomalaisten osakkeiden valintatyökalu on päivitetty. Siellä kärkisijalla ovat Okmetic ja HKScan. Näistä HKScan ei ole vielä julkistanut Q2-tulosta. Atrian tulos oli pettymys, joka laskenut odotuksia HKScanin suhteen.

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun ja Suomi Fundamentti -mallisalkun yhteiset TOP-10 yhtiöt ovat: Nokian Renkaat, Fortum, Raute ja HKScan. Näillä neljällä yhtiöllä lisättynä YIT:llä saa jo kohtuullisesti eri toimialoille hajautetun salkun. Kaikkia yhtiöitä yhdistää Venäjä-riski, joka on vaikuttanut yhtiöiden kursseihin ja vaikuttanee myös jatkossa. Yhdistettynä kiinteistöyhtiöihin, josta olemme tehneet sijoitusidean, salkun hajautus paranee. Mausteeksi vielä TOP-5:sta löytyvä Nordea, niin kyseisellä Suomi-salkulla voi ratsastella kohtuullisen turvallisin mielin loppuvuoden. Jos salkkuun haluaa lisätä riskiä se onnistuu käänneyhtiöistä Outokummulla tai Sanomalla. Molemmat ovat lähellä pitkän aikavälin pohjia, tosin syystä.

Sijoittaja.fin jäsenet voivat seurata kotimaista tuloskautta:

Artikkeli on julkaistu alunperin Sijoittaja.fi-sivustolla 3.8.2015.

Kommentoi
Ylös
>