Markkinakommentit

Nordea: Osakemarkkinoilla varoitusmerkkejä

Nordean mukaan nyt on hyvä aika kotiuttaa voittoja osakkeista.

Osakemarkkinoiden nousuvire on jatkunut jo pitkään ja markkinoilla huonot uutiset on kerta toisensa jälkeen ohitettu olankohautuksella, Nordea toteaa markkinakommenteissaan. Markkinoiden perustekijät ovat pankin mukaan yhä osakkeiden puolella: ”Talous kasvaa kohtuullisesti, yritysten Q2-tuloskausi on edennyt vakaissa merkeissä ja korot pysyvät alhaalla jatkossakin. Siten, jos maailman kehitys jatkuu ennallaan, on osakkeilla yhä tukea takanaan.”

Maailmalla on Nordean mukaan kuitenkin pitkän talouden nousukauden jälkeen nousemassa kuitenkin varoitusmerkkejä, jotka voivat pahimmillaan tarkoittaa osakemarkkinakäännettä. ”Vaikkei pysyvää käännettä tulisikaan, voivat markkinat syksyn aikana jäädä polkemaan paikoilleen, kun sijoittajat odottavat selvyyttä uhkatekijöiden kehitykseen. Kasvaneiden riskien seurauksena nyt on hyvä aikaa ottaa voittoja. Laskemme osakkeiden suosituksen peruspainoon ja lisäämme rahamarkkinoiden osuutta, kunnes maailman talouden kokonaiskuva selkiytyy”, pankki linjaa.

Mikä osakemarkkinoita sitten uhkaa?

”Vaikka Kreikka-huolet jatkuvat, niistä tuskin on jatkossakaan keikuttamaan maailman markkinoita. Selvästi suuremmat uhkakuvat nousevat Kiinasta, joka on maailman toiseksi suurin talous, ja toisaalta raaka-ainemarkkinoilta”, Nordea arvioi. Nordean mukaan Kiinan talouskasvun hidastuminen on ollut yleisesti tiedossa, mutta luottamus valtion kykyyn ohjata maa pehmeään laskuun on ollut vankkaa.

Kesän pörssikuohunnan myötä Kiinan valtion kyvykkyys hallita tilannetta on joutunut kyseenalaiseen valoon. ”Raaka-aineiden hinnanlaskun jatkuminen voi puolestaan kertoa kasvaneen tarjonnan lisäksi myös siitä, että kehittyvien maiden kasvu hiipuu odotuksia nopeammin”, pankki toteaa.

Pankin mukaan historiassa osakkeiden nousuputket päättyvät perinteisesti talouskasvun hiipumiseen. ”Toistaiseksi talouden hidastuminen on ollut maltillista. Merkkejä taantumasta ei vielä ole, mutta uutta kasvun piristymistä ja epäilysten hälvenemistä tarvittaisiin vahvistamaan osakkeiden nousuvirettä.”

Kommentoi
Ylös
>